Ілюстрація REUTERS

Світові ціни на продовольство різко знизилися в березні порівняно з лютим через пандемію коронавірусної інфекції COVID-19, повідомила прес-служба Продовольчої і сільськогосподарської організації ООН (ФАО).

Читайте такожПродавці на тлі карантину підіймають ціни: гречка подорожчала на 50%, картопля на 60%

«У березні світові ціни на продовольство різко знизилися, головним чином внаслідок скорочення попиту, пов'язаного з наслідками пандемії COVID-19, і падіння світових цін на нафту», - йдеться в повідомленні.

Відео дня

Середнє значення індексу продовольчих цін, яким відслідковуються щомісячні зміни міжнародних цін на основні товарні види продовольства, становило в березні 172,2 пункту, що на 4,3 пункту нижче, ніж у лютому.

Згідно з повідомленням, найбільше падіння відзначається в індексі цін на цукор, який знизився на 19,1% порівняно з лютим. Серед причин - зниження попиту на споживання поза домівкою, що пов'язано із заходами із самоізоляції, які вводяться багатьма країнами, а також зменшення попиту з боку виробників етилового спирту у зв'язку з різким падінням цін на сиру нафту.

Індекс цін на рослинні олії за місяць знизився на 12%, причиною чого стало падіння цін на пальмову олію, пов'язане з різким скороченням цін на сирі мінеральні олії і зростанням невизначеності щодо наслідків пандемії для ринків рослинних олій у світі. Цією ж тенденції пішли і ціни на соєву і ріпакову олію.

За оцінкою ФАО, індекс цін на молочну продукцію впав на 3% через зниження котирувань і глобального попиту на імпорт знежиреного та незбираного сухого молока у зв'язку з порушеннями в ланцюжках поставки молочної продукції через обмежувальні заходи, спрямовані на стримування поширення COVID-19 .

Індекс цін на зернові в березні знизився на 1,9% порівняно з лютим і практично повернувся на свій рівень березня 2019 року. Знизилися міжнародні ціни на пшеницю, оскільки ефект від великих глобальних поставок і сприятливих видів на урожай переважив ефект від зростання імпортного попиту з боку Північної Африки і деяких невеликих обмежень на експорт, введених Російською Федерацією.

Також знизилися ціни на кукурудзу через значні пропозиції і істотне ослаблення попиту з боку сектора біопалива.

Як повідомляв УНІАН, Продовольча і сільськогосподарська організація ООН (ФАО) закликає країни не обмежувати міжнародну торгівлю, щоб уникнути дефіциту і подорожчання продуктів харчування на світовому ринку під час пандемії коронавірусу.

У світі вже зареєстровано понад 950 тис. випадків захворювання коронавірусною інфекцією COVID-19, з них летальних - понад 48 тис.