Ілюстрація REUTERS

Внутрішній ринок України забезпечено пшеницею, а експортні контракти виконуються згідно до попередньо укладених домовленостей між міністерством та експортерами зерна (меморандумом про взаєморозуміння).

Читайте такожАМКУ провів зустріч з ритейлерами для розслідування стрибка цін на продукти

Про це повідомила прес-служба Міністерства розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства.

Відео дня

"Внутрішній ринок пшениці забезпечений, експортні контракти виконуються згідно з меморандумом", - сказано в повідомленні.

За даними міністерства, виробництво пшениці в Україні у 2019 році становило 28,3 мільйона тонн, тоді як внутрішнє споживання очікується на рівні 8,2 мільйона тонн (29%).

При цьому експорт пшениці з України на 6 квітня 2020 року досяг 17,9 мільйона тонн із запланованих 20,2 мільйона тонн, тобто доступними залишаються ще 2,3 мільйона тонн пшениці.

Зазначається також, що темпи експорту пшениці сповільнюються: середньодобові відвантаження на експорт у березні становили 44 тисячі тонн, а середньодобові за квітень - 14 тисяч тонн, у тому числі за останню добу (6 квітня) – 7 тисяч тонн.

"Перераховані вище фактори дозволяють забезпечити внутрішній ринок пшеницею і виконати чинні контракти", - підкреслили в міністерстві.

Як повідомляв УНІАН, Всеукраїнська асоціація пекарів та асоціація "Мукомол України" попередили про можливе подорожчання хліба та хлібобулочних виробів на 20% через подорожчання пшениці на тлі епідемії коронавірусу у світі.

Після цього Державна продовольчо-зернова корпорація України (ДПЗКУ) та ПАТ "Аграрний фонд" вирішили направити 160 тисяч тонн пшениці на переробку, щоб стабілізувати ціни на борошно в Україні.

Уряд не планує на час карантину обмежувати експорт зернових культур, соняшникової олії, м'яса птиці та інших ключових експортних позицій.