Перемещение вируса сложно контролировать / Фото УНИАН

Імовірність нових спалахів африканської чуми свиней (АЧС) в Україні дуже велика, зважаючи на неможливість контролювати окремі ділянки українського кордону з Росією, де це захворювання сильно поширене.

Як передає кореспондент УНІАН, про це журналістам повідомив заступник голови Державної ветеринарної і фітосанітарної служби України Віталій Башинський.

«На сьогодні є занепокоєння щодо можливості розповсюдження (АЧС в Україні – УНІАН)… Особливо тоді, коли є загострення ситуації на сході України і є ділянки кордону, які не контролюються. Дуже складно сьогодні проконтролювати переміщення вірусу», - сказав Башинський.

Відео дня

За його словами, також велика вірогідність занесення вірусу АЧС до України з Білорусі, де зафіксовано багато випадків загибелі тварин від цього захворювання. У зв'язку з цим Башинський закликав фермерів і власників господарств, які утримують свиней, бути максимально пильними і дотримуватися ключових правил догляду за худобою.

Читайте такожУ трьох областях РФ виявили спалах африканської чуми свиней

Крім того, заступник голови Держветфітослужби наголосив, що відомство докладає максимум зусиль для того, щоб не допустити попадання вірусу АЧС в Україну і його розповсюдження територією країни. Зокрема, на сьогодні заборонено імпорт свиней, свинини і продуктів з неї з Естонії, де нещодавно був зафіксований спалах АЧС, а також з двох воєводств Польщі.

Як повідомляв УНІАН, наприкінці серпня у Чернігівській області було зафіксовано два випадки захворювання тварин на АЧС у приватному господарстві. До цього, в січні-лютому поточного року, в Луганській області було зафіксовано кілька випадків загибелі тварин від АЧС. У Запорізькій області спалах цього захворювання стався у 2012 році.

Довідка УНІАН. Африканська чума свиней (хвороба Монтгомері) – вірусне захворювання домашніх і диких свиней. Захворювання передається при прямому контакті хворих тварин і здорових, через продукти зі свинини, кліщами і механічно (транспортними засобами, при переміщенні людей і тварин). Вакцини від захворювання немає. Майже все поголів'я хворих тварин гине. Для людей хвороба безпечна.