Світові ціни на продовольчі товари у квітні продовжили своє зниження третій місяць підряд внаслідок істотного скорочення попиту на багато сировинних товарів, викликаного економічними й логістичними наслідками пандемії COVID-19.
Про це йдеться в релізі Продовольчої та сільськогосподарської організації ООН (ФАО).
"Середнє значення Індексу продовольчих цін ФАО, який відстежує міжнародні ціни на найпопулярніші продовольчі товари, у квітні становило 165,5 пункту, що майже на 3,4 відсотка нижче, ніж у попередньому місяці, та майже на 10 відсотків нижче у порівнянні з січнем", - йдеться в релізі.
Зокрема, індекс цін на цукор ФАО досяг рекордно низького показника за 13 років, знизившись на 14,6% з березня.
"Обвал міжнародних цін на нафту призвів до скорочення попиту на цукровий очерет для виробництва етанолу, в результаті чого виробництво було переорієнтовано на випуск цукру і тим самим викликало розширення експортних можливостей", - підкреслюють фахівці організації.
Індекс цін на рослинні олії ФАО скоротився у квітні на 5,2%, що зумовлено зниженням цін на пальмову, соєву та рапсову олії.
Значення індексу цін на молочну продукцію ФАО впало на 3,6% на тлі накопичення товарних запасів, слабкого попиту на імпортну продукцію та зниження в північній півкулі продажу в ресторанах.
Разом з цим індекс цін на м'ясо знизився на 2,7%.
"Пандемія вдаряє одночасно і за попитом, і пропозицією на ринку м'яса, оскільки закриття ресторанів і зменшення доходів домогосподарств призводять до зниження споживання, а нестача робочої сили в переробці позначається на системах виробництва за принципом «точно в термін» в основних країнах-виробниках продукції тваринництва", - наголошується в повідомленні.
Також повідомляється, що індекс цін на зернові знизився незначно, зважаючи на те, що міжнародні ціни на пшеницю і рис значно зросли, а ціни на кукурудзу - різко впали.
Як повідомляв УНІАН, раніше Продовольча і сільськогосподарська організація ООН (ФАО) закликала країни не обмежувати міжнародну торгівлю, щоб уникнути дефіциту і подорожчання продуктів харчування на світовому ринку під час пандемії коронавірусу.