Ілюстрація REUTERS

Компанії, що поставляють в Україні газ для населення (облгази, газзбути), більшість з яких належить бізнесменові Дмитру Фірташу, заявили про необхідність у відносинах з НАК "Нафтогаз України" встановити "справедливу" фінансову складову на їх послуги, за якої середня частка такої компанії в ціні на газ має бути на рівні близько 30% замість поточних 7%, що дозволить їй покрити нестачу фінансування на встановлення газових лічильників для населення.

Читайте такожГройсман хоче в рази скоротити зарплату керівництву «Нафтогазу»

Про це під час прес-конференції повідомив голова правління "Харківгазу" Дмитро Новицький.

Відео дня

"Ми за те, щоб "Нафтогаз" змінив структуру, а не звітував про мільярдні прибутки. Середні розрахунки говорять про те, що візьмемо приклад кращих практик зі всіх країн - в середньому у структурі тарифу частка газорозподільних компаній сьогодні ніяк не 7% нам, а 93% "Нафтогазу", а це в середньому 30% на 70%", - сказав він.

Новицький додав, що в даному випадку не важливо, яка ціна на газ для населення, головне, щоб така пропорція була справедливою.

"Ми не говоримо про підвищення тарифу, мова йде про те, що "Нафтогаз" встановив собі ціну на газ і забирає до 90%. Ми говоримо про те, що, може, пора НАКу трошки переглянути структуру, щоб у нас була справедлива ціна", - зазначив він.

За інформацією присутнього на прес-конференції фінансового директора компанії "Вінницягаз" Сергія Кібітлевського, брак коштів, закладених в тарифі, призводить до неможливості встановлювати лічильники для споживачів газу, при цьому за останні роки пропорція частки облгазів в ціні на блакитне паливо істотно змінилася.

"У листопаді 2013 року ціна на газ була 78 копійок і частка розподілу оператора становила 37% в ціні, це класичний європейський варіант. У листопаді 2018 року ми маємо ціну на газ 8 гривень 55 копійок, тобто в 10 разів більше, а частка оператора ГРС впала до 8% в ціні на газ", - сказав він.

За словами Кібітлевського, з розрахунку на 1 кубометра газу споживач платить лише 2 копійки на установку лічильника, відповідно таких коштів ніколи не було достатньо, на даний момент понад 25 тисяч абонентів "Вінницягазу" потребують встановлення лічильників.

"Для того, щоб поставити цим абонентам засоби обліку газу, у нас немає необхідного фінансування, ми генеруємо до 5 мільйонів гривень в рік, а нам потрібно близько 10 мільйонів", - зазначив фіндиректор облгазу.

Він також додав, що європейська практика, яку Україна зараз імплементує, показує, що в середньому частка самого газу в його ціні становить від 65 до 70%, а від 25 до 35% становлять послуги, пов'язані з транспортуванням цього газу.

"Ми вважаємо, що було б справедливо досягти цього балансу, і це частка є справедливою в частці доданої вартості за постачання газу", - підкреслив Кібітлевський.

За словами присутнього на прес-конференції голови правління "Кременчукгазу" Богдана Оксененко, тариф на розподіл для його компанії становить порядку 3% в ціні на газ, з цього тарифу на інвестиційну програму 2018 року пішло 2,5 мільйона гривень, тоді як на установку лічильників було виділено лише 350 тисяч гривень.

"На сьогодні близько 13 тисяч абонентів без засобів обліку природного газу, якщо збережеться така ж динаміка, то для установки цієї кількості лічильників нам знадобиться 10 років", - пояснив він.

Як повідомляв УНІАН, 18 лютого Національна комісія, що здійснює регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг (НКРЕКП), повідомила, що планує у березні розпочати перевірки 20 облгазів у зв'язку зі понаднарахуваннями для споживачів у платіжках за газ, отримавши відповідний дозвіл від регуляторної служби.

За словами віце-прем'єр-міністра Володимира Кістіона, сьогодні в Україні близько 3 млн домогосподарств не мають лічильників природного газу, на їх установку необхідно не менше 2,5 мільярда гривень.

З 1 листопада 2018 року ціна на газ для населення України зросла на 23,5% - до 8550 гривень за тисячу кубометрів.