Водоканали України з 1 квітня не припинять водопостачання населення / фото УНІАН

Кабінет міністрів України з метою забезпечення безперебійного водопостачання населення ухвалив рішення продовжити дію безстрокових договорів держпідприємства «Укрінтеренерго» з водоканалами, поки останні не знайдуть іншого постачальника електроенергії або не перейдуть у статус захищеного споживача.

Читайте такожУ НКРЕКП відреагували на загрозу відключення води 5 мільйонам українців

Про це сказано на сайті уряду з посиланням на віце-прем'єр-міністра - міністра регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України Геннадія Зубка.

Відео дня

«Це рішення дасть можливість працювати водоканалам, які наразі не мають іншого постачальника. Додатково Уряд дав можливість водоканалам укладати з «Укрінтеренерго» договори щодо реструктуризації заборгованості за електроенергію», - наводяться в повідомленні слова Зубко. 

Відзначається, що уряд спільно з депутатами підготував законопроект №9406 щодо безперебійної поставки електричної енергії суб'єктам господарювання, які надають комунальні послуги, який зараз перебуває на розгляді у Верховній Раді і ухвалення якого дозволить водоканалам не платити авансові внески.

«Ми будемо наполягати на його першочерговому прийнятті. Можливості сплачувати авансову плату водоканали не мають. Принцип їх роботи зрозумілий всім – вони постачають воду лише після того, як отримають плату від населення, оптових і промислових споживачів. А на це йде мінімум місяць. Тому прийняття цього закону є вкрай необхідним, і він є коригуючим стосовно прийнятого Закону «Про ринок електричної енергії», - підкреслив віце-прем'єр.

Як написала на своїй сторінці в соцмережі Facebook голова Нацкомісії, що здійснює держрегулювання в сфері енергетики і комунальних послуг (НКРЕКП), Оксана Кривенко, 27 березня уряд на пропозицію НКРЕКП ухвалив рішення про продовження держпідприємством "Укрінтеренерго" після 1 квітня електропостачання за вільними цінами своїм споживачам, які не змогли знайти іншого контрагента після закінчення 90-денного терміну.

«Одночасно такі споживачі мають врегулювати заборгованість за електроенергію перед Укрінтеренерго шляхом укладення з ним договору реструктуризації. За результатами такого рішення буде забезпечено: 1. безперервне постачання електричної енергії на об’єкти стратегічного значення та критичної інфраструктури (вугледобувні шахти, бюджетні організації, які надають житлово-комунальні послуги); 2. захист населення в частині забезпечення житлово-комунальних послуг (водопостачання та водовідведення, теплопостачання) для забезпечення нормальних умов життєдіяльності; 3. стимулювання споживачів-боржників до погашення заборгованості – укладені договори реструктуризації з ПОН», - наголосила очільниця.

За даними НКРЕКП, заборгованість за електроенергію споживачів перед постачальником «останньої надії» з початку року становила 1,8 млрд грн. При цьому найбільшими боржниками є державні вугледобувні держпідприємства з показником заборгованості 583 млн грн, КП "Вода Донбасу" - 180 млн грн, "Аульський водовід" - близько 100 млн грн.

Як повідомляв УНІАН, через затримки з переглядом тарифів і виплат з боку держави у водоканалів склалися багатомільярдних борги, і трейдери відмовляються укладати з ними договори на поставку електроенергії.

У зв'язку з цим водоканали України закликали керівництво країни не допустити припинення водопостачання для 5 мільйонів жителів країни з 1 квітня цього року через відсутність у підприємств договорів з постачальником електроенергії, чого вимагає закон «Про ринок електричної енергії», який набрав чинності.