Марош Шефчович / REUTERS

За підсумками тристоронніх переговорів між представниками України, ЄС і Росії про транзит газу сторони не досягли фінальної домовленості і вирішили збільшити взаємодію у двосторонньому порядку, а також провести ще одну зустріч у листопаді на рівні міністерств.

Читайте такожМіністр енергетики пояснив, чому Україна не погодилася на пакетну пропозицію РФ щодо газу

Про це віце-президент Єврокомісії Марош Шефчович заявив на брифінгу за підсумками переговорів, які проходили сьогодні в Брюсселі.

Відео дня

«Що ми погодили за підсумками зустрічі: ми максимізували контакти на рівні держав, спочатку на двосторонній основі: між компаніями, міністерствами та адміністраціями. Я зробив пропозицію, яка була прийнята Росією і Україною: провести ще експертні зустрічі, на яких ми можемо прояснити деякі технічні питання. Такі як бронювання, методика розрахунку тарифів і відповідність європейському законодавству української газотранспортної системи», - сказав він.

За словами Мароша Шефчовича, таку зустріч планується провести в листопаді, а до цього часу він закликав сторони використовувати будь-яку хвилину, щоб обговорювати всі необхідні питання технічного характеру в двосторонньому порядку.

«Я розчарований, але я не втрачаю надію. Тому що до кінця зустрічі, мені здається, сторони дійшли більшого розуміння, до чого ми йдемо. Я також на 100% впевнений, що можна знайти збалансоване рішення для обох сторін», - додав він.

Як повідомляв УНІАН, 28 жовтня в Брюсселі відбулися тристоронні переговори щодо транзиту газу через територію України з 1 січня 2020 року.

Марош Шефчович висловив розчарування результатами переговорів, оскільки сторони не прийшли до конструктивних домовленостей.

Довідка УНІАН. Чинний транзитний контракт України з російським «Газпромом» було укладено у 2009 році терміном на 10 років. Після його завершення (з 2020 року) російський монополіст має намір максимально скоротити транзит свого газу через територію України.