Ілюстрація REUTERS

Національна акціонерна компанія «Нафтогаз України» цього тижня завершить підготовку документів у рамках арбітражного процесу проти Російської Федерації щодо захоплення активів у Криму, які оцінюються приблизно в 8 млрд дол., включно з відсотками.

Читайте також"Газпром" виплатив "Нафтогазу" $2,9 мільярда за рішенням Стокгольмського арбітражу

Про це написав на своїй сторінці в Facebook виконавчий директор компанії Юрій Вітренко.

Відео дня

«Цього тижня ми завершуємо підготовку до чергового подання документів у рамках арбітражного процесу проти Російської Федерації щодо активів у Криму. Цей арбітражний процес триває вже декілька років», - написав він.

При цьому Вітренко наголосив, що в арбітражі щодо активів у Криму компанії протистоїть держава Російська Федерація, а не «Газпром». Тому цей арбітраж не підпадає під угоду, яку «Нафтогаз» уклав у грудні після того, як «Газпром» виконав рішення Стокгольмського арбітражу виплатити Україні компенсацію в розмірі 4,6 млрд дол. і продовжив транзит газу.

За словами топ-менеджера НАК, прем'єр-міністр України у своєму листі до наглядової ради «Нафтогазу» зазначив, що домовленості з «Газпромом» стали можливими завдяки досягнутим політичним керівництвом держави домовленостям на міждержавному рівні.

«Якщо це означає віру в те, що такі домовленості мали визначальну роль, то було б добре, якби політичне керівництво держави просто зараз досягло домовленості на міждержавному рівні зі сплати нам Росією компенсації за втрату активів у Криму (приблизно 8 млрд дол. включно з відсотками)», - написав він.

Як повідомляв УНІАН, навесні 2014 року Росія, порушуючи норми міжнародного права, захопила Кримський півострів. Внаслідок цієї анексії дочірня компанія «Нафтогазу» - «Чорноморнафтогаз» втратила свої основні активи (зокрема, бурові платформи «Петро Годованець» та «Україна»), а також доступ до родовищ природного газу на шельфі Чорного моря.

Для захисту своїх інтересів у жовтні 2016 року «Нафтогаз» ініціював арбітражне провадження відповідно до Угоди між Кабінетом міністрів України і урядом РФ про заохочення та взаємний захист інвестицій, більш відомої як російсько-українська двостороння інвестиційна угода.

15 вересня 2017 року в «Нафтогазі» повідомили, що держхолдинг подав позов проти Росії з вимогою відшкодувати 5 млрд дол. збитків від анексії. З урахуванням очікуваних відсотків сума вимог «Нафтогазу» становить 8 млрд дол.