Ілюстрація REUTERS

Газопостачальна компанія "Нафтогаз України" подала документи на участь у конкурсі на постачальника "останньої надії" (ППН), який має визначений до відкриття конкурентного ринку газу, і пропонує виконувати цю функцію з нульовою маржею.

Читайте такожУкраїна з початку року збільшила імпорт газу на чверть

На своїй сторінці у Facebook голова правління "Нафтогазу" Андрій Коболєв написав, що компанія подала дві пропозиції на конкурс постачальника "останньої надії".

Відео дня

"Поки конкурсна комісія обирає серед претендентів на постачальника "останньої надії" кращу пропозицію, хочу поділитися ідеєю, з якої ми прийшли на конкурс. Ми подали дві пропозиції - вигідну та дуже вигідну", - зазначив він.

За словами Коболєва, перша пропозиція - НАК "Нафтогаз України" готовий стати постачальником "останньої надії" з маржею в 5%. Тоді як, наприклад, такий самий постачальник на ринку електричної енергії працює за маржу - 25%.

Він зазначив, що у "Нафтогазу" достатньо ресурсів, щоб забезпечити спокійне проходження опалювального сезону, як вимагає уряд від ППП. Але для роботи з роздрібним сегментом саме "Нафтогазу" потрібно буде більше інвестувати в інфраструктуру.

"У групі також спеціалізована компанія, яка вже має всі необхідні сервіси для роботи з побутовими споживачами, газопостачальна компанія "Нафтогаз України". Вона пропонує постачати газ з маржею 0%. Це наша друга - дуже вигідна пропозиція", - написав голова НАК.

За його інформацією, підраховано, що наявна інфраструктура дозволяє компанії взяти на себе обов'язки ППН як соціальне навантаження. Компанія не вимагає додаткових вкладень і не планує заробляти на клієнтах, яким не пощастило з попереднім постачальником.

Як повідомляв УНІАН, наприкінці червня Кабінет міністрів України продовжив покладання на НАК "Нафтогаз України" спеціальних зобов'язань з продажу природного газу за пільговими цінами (ПСО) для потреб населення - до 1 серпня 2020 року.

Глава "Нафтогазу України" Андрій Коболєв раніше заявив, що відкриття в Україні конкурентного ринку газу для населення дозволить "Нафтогазу" залучити додатково мільярди гривень, які можна спрямувати на збільшення надходжень у державний бюджет.

Довідка УНІАН. НАК "Нафтогаз України" – найбільша державна вертикально інтегрована нафтогазова компанія України, підприємства якої видобувають близько 90% газу і нафти в країні. НАК займається розробкою родовищ, видобутком нафти і газу, їх транспортуванням, а також реалізацією нафтопродуктів через власну мережу АЗС.