Українську енергосистему відновлять не раніше весни / ​​​фото УНІАН, Олександр Гіманов

Директор енергетичних програм Центру Разумкова Володимир Омельченко заявив, що проблеми з електроенергією в Україні залишаться до завершення опалювального сезону. 

Навіть припинення обстрілів російських окупантів та тепла зима не врятують ситуацію, пише "РБК-Україна".

"Було пошкоджено понад 50 підстанцій різного класу напруги та понад 50 високовольтних ліній електропередачі, що призвело до складнощів у транспортуванні навіть обмеженого обсягу виробленої електроенергії. Повністю ліквідувати зазначені проблеми до квітня 2023 року неможливо за будь-якого, в тому числі, і позитивного сценарію (припинилися обстріли інфраструктури, тепла зима)", - пояснив він.

Відео дня

За його словами, причина критичної ситуації в енергетиці у колосальному дефіциті пошкодженого та зруйнованого унікального енергетичного обладнання. Його неможливо швидко отримати та змонтувати. Йдеться, зокрема, про автотрансформатори високого класу напруги.

Омельченко вважає, що стабільний дефіцит потужності протягом усієї зими залишатиметься на рівні до 2 ГВт. У разі нової успішної атаки цей дефіцит може зрости вдвічі, а, можливо, і більше, що спричинить жорсткі аварійні відключення по всій країні.

Водночас директор Центру досліджень енергетики Олександр Харченко наголошує, що досвід фахівців "Укренерго" та обленерго, а також прогнози щодо теплої зими збільшують оптимізм.

"Навіть якщо і буде атака, то більша частина загалом України та Києва все-таки буде з електрикою. Їм (окупантам - УНІАН) зараз складніше, ніж на початку, потрапляти за цілями та шкодити", - підсумував експерт.

Українська енергетика

З жовтня 2022 року Росія б'є ракетами по енергетичній інфраструктурі України. Наразі сталося вже 10 масованих атак, остання з яких - 29 грудня.

Президент Володимир Зеленський заявив, що Україна створить нову децентралізовану енергетичну систему, в якій основну роль гратиме відновлювальна енергетика. За його словами, потрібно щонайменше 1,5 млрд євро, щоб провести поверхневе відновлення енергетичних об'єктів.

Як повідомляв УНІАН, Україна у партнерстві з США планує розробити малі модульні реактори, які допоможуть підтримувати енергетичну систему країни.

Вас також можуть зацікавити новини: