Ілюстрація REUTERS

Народні депутати Верховної Ради звернулися до прем'єр-міністра Денису Шмигаля з проханням не відключати атомні енергоблоки.

Читайте такожЕксперт розповів, чим загрожує українцям зупинка "дешевих" атомних енергоблоків

Про це йдеться у зверненні нардепів до прем'єра, яке є в розпорядженні УНІАН. 

Відео дня

"Просимо вжити заходів щодо недопущення зниження частки атомної електроенергії в структурі ОЕС України шляхом перегляду показників Прогнозного балансу електроенергії ОЕС України на 2020 рік", – йдеться в документі.

Також народні депутати попросили Шмигаля надати копії розрахунків і техніко-економічного обґрунтування, на основі яких був переглянутий енергетичний баланс України на поточний рік.

У документі наголошується, що новий енергобаланс передбачає скорочення виробництва на атомних енергоблоках на користь дорожчих виробників "зеленої" і теплової генерації, що спровокувало 13% зростання ціни на електроенергію на ринку на добу вперед".

Крім того, відключення атомних енергоблоків, на думку народних депутатів, знижує рівень їх безпеки, скорочує фінансові показники "Енергоатома", що опинився на межі банкрутства, а також збільшує обсяги викидів в атмосферу вуглекислого газу.

Звернення, зокрема, підписали 97 народних депутатів, свідчить список підписантів, який є в розпорядженні LIGA.net.

Згідно з прес-релізом "Енергоатома", з 5 травня на атомних електростанціях України працює всього 10 з 15 енергоблоків. Не працюють, зокрема, чотири блоки на Запорізькій атомній електростанції (три з них перевели в плановий ремонт, один – вивели в резерв) і один на Південно-Українській АЕС.

Нагадаємо, 29 квітня Мінекоенерго переглянуло прогнозний енергетичний баланс на 2020 рік через енергетичну кризу в країні. Документ передбачає зниження виробництва електроенергії на всіх видах генерації, крім ТЕЦ та ВДЕ.

5 травня стало відомо, що Міненерго запропонувало "Енергоатому" проробити ідею реалізації проектів з майнінгу криптовалюти.

Про те, що відбувається на ринку електроенергії і як це позначиться на кожному громадянину країни, читайте в інтерв'ю: "Експерт Михайло Гончар: Коли на ринку стає менше дешевої атомної енергії, більше стає дорогої – теплової та "зеленої". Далі вихід для влади – підняти тарифи. І це буде другий етап цьогорічної "реформи" під назвою "розвод лохів".