Ілюстрація REUTERS

Російський сорт нафти Urals в Північно-Західній Європі у вівторок, 21 квітня, подешевшав на 5,92 долара, до 11,59 долара за барель.

Читайте такожНафтове піке: ціна "чорного золота" впала до мінімальної в цьому столітті

Про це повідомляє РБК з посиланням на агентство Argus.

Відео дня

Ціна визначена на умовах поставки cif (Cost, Insurance and Freight, у підсумкову ціну включені витрати на фрахт до порту призначення і страхування вантажу, які бере на себе продавець) в Роттердам. Дешевше російська нафта коштувала 1 квітня - 10,54 долара за барель (cif Роттердам), що стало мінімальним значенням з березня 1999 року.

На умовах поставки в Середземномор'ї російська нафта коштує 12,09 долара за барель, ціна впала на 5,17 долара. Це стало мінімальним значенням з березня 1999 року, коли ціна опускалася до 11,74 долара за барель.

Цінові дані Argus офіційно використовуються Мінфіном РФ для розрахунку експортних мит на нафту і нафтопродукти. У травні надходження в бюджет з бареля нафти від експортних мит будуть меншими за 1 долар, російський Мінфін повідомляв, виходячи із середньої ціни Urals з середини березня по середину квітня в 19 доларів за барель. При ціні нижче 15 доларів експортні мита обнуляються.

Вранці 22 квітня сильних коливань зазнала ціна на нафту сорту Brent: вона опускалася нижче 16 доларів за барель, повернувшись до значень 1999 року. У XXI столітті його мінімальна ціна в ході торгів у Лондоні була зафіксована 19 листопада 2001 року - 16,65 долара.

Після рекордного падіння 1 квітня ціна Urals протягом тижня зросла майже вдвічі. Свою роль зіграли заяви президента США Дональда Трампа та повідомлення влади Саудівської Аравії про відновлення переговорів про скорочення видобутку в рамках нової угоди ОПЕК+. В результаті 9 квітня, під час першого дня відеоконференції учасників ОПЕК+, Urals торгувалася по 20,3 долара за барель.

В новій угоді брали участь 23 країни, і їм зрештою вдалося домовитися про рекордне скорочення видобутку: у травні-червні воно мало знизитися приблизно на 20 мільйонів барелів на добу. Однак істотного впливу на ринок нафти в найближчій перспективі ця угода не зробила: ціна на Brent після невеликого застою в коридорі пішла вниз після повідомлень про заповнювання нафтосховищ у всіх основних виробників і споживачів.

20 квітня вартість ф'ючерсу WTI через переповненість сховищ спочатку впала до нуля, а потім і зовсім вперше в історії сягнула негативних значень: котирування завершили торгову сесію на позначці мінус 37,63 долара за барель.