У 'Нафтогазі' пояснили, чому країни ЄС не відчують дефіцит газу

Європейські країни не відчують дефіциту газу через зменшення обсягів його поставок з РФ завдяки теплій зимі, достатнім запасам цього енергоносія та низькі ціни на нього.

"Європа не відчує дефіцит газу з Росії. Через теплу як для зими погоду споживання газу в Європі знаходиться на максимально низькому рівні. Водночас європейські сховища газу заповнені на понад 80%, що перевищує показник минулого року на більш як 20%", - зазначив голова НАК "Нафтогаз України" Олексій Чернишов написав у Facebook.

Крім того, ціни на газ у Європі знизилися до рівня до 24 лютого 2022 року.

Відео дня

"В подальшому сподіваємося на повне газове ембарго Росії. Демократичний світ повинен знищити економіку ворога — це критична умова його капітуляції", - сказав очільник НАК.

Водночас, за його словами, "Нафтогаз" працює над збільшенням власного видобутку газу.

"З часом ми будемо готові забезпечити повну енергетичну незалежність нашої країни", - додав Чернишов.

Ціна на газ в Європі: деталі

Спотова ціна на газ в Європі на торгах 4 січня знизилась до рівня 66 євро за МВт-год, що є найнижчим показником з лютого 2022 року, коли Росія напала на Україну.

Ціна найближчого (лютневого) ф'ючерсу на хабі TTF в Нідерландах знизилася до 735 доларів за тисячу кубометрів, тобто до 66 євро за МВт-год.

Росія неодноразово погрожувала країнам Європи припинити постачання газу через територію Україну. В Кремлі вважають, що європейці замерзнуть без російських енергоресурсів.