Ілюстрація REUTERS

Міжнародний валютний фонд не підтримує президентський законопроект про заміну податку на прибуток податком на виведений капітал, який передбачає нульову ставку оподаткування частини прибутку, яка реінвестується у бізнес.

Читайте такожПодаток на виведений капітал стане "потужним щепленням" від корупції - Порошенко

Про це повідомляється в листі голови місії МВФ в Україні Рона ван Родена, опублікованому заступником голови Адміністрації президента Дмитром Шимківим.

Відео дня

"Ми розуміємо, що законопроект може бути скоро направлений в парламент. У зв'язку з цим я хочу скористатися можливістю і ще раз підкреслити, що ми не можемо підтримати перехід до корпоративного податку, який базується на розподілі дивідендів. У нас є серйозні побоювання з приводу втрати доходів (держбюджету - УНІАН), які при відсутності компенсаторних заходів підірвуть одну з основних цілей підтримуваної МВФ програми з Україною: забезпечити фіскальну стійкість", - йдеться в листі.

При цьому ван Роден зазначив, що прийняття законопроекту може призвести до втрати доходів держбюджету в розмірі близько 2% ВВП. Пославшись на приклад Естонії, представник МВФ підкреслив, що після ухвалення в цій країні аналогічного законодавства доходи від корпоративних податків впали до 0,7% ВВП до 2% ВВП і відновилися більш ніж через 10 років.

Також у МВФ підкреслили, що заміна податку на прибуток податком на виведений капітал створить мотивацію для акціонерів компаній здійснювати фіктивні переплати по транзакціях, уникаючи таким чином будь-якого оподаткування. При цьому адміністрування нового податку, на думку Фонду, ускладниться, оскільки необхідно буде значно розширити контроль за трансфертним ціноутворенням.

"Немає свідчень недостатньої ліквідності в корпоративному секторі, для того щоб виправдати, по суті, програму безвідсоткового публічного фінансування в розмірі близько 2% ВВП щорічно", - зазначив ван Роден.

Як повідомляв УНІАН, президент України Петро Порошенко запропонував бізнесу компроміси щодо введення податку на виведений капітал і заявив про намір повторно винести законопроект на розгляд Національною радою реформ. За його словами, заміна податку на прибуток новим податком на виведений капітал дозволить посилити економічне зростання і ліквідувати корупційні схеми в адмініструванні податків.

У жовтні минулого року Кабінет міністрів підтримав законопроект про введення податку на виведений капітал і направив його на розгляд Національною радою реформ.

За словами міністра фінансів Олександра Данилюка, законопроект передбачає, що базою оподаткування для підприємств буде не прибуток, з якої справляється податок, а дивіденди та прирівняні до дивідендів доходи, такі як роялті і відсотки. Пропонується дивіденди оподатковувати за пільговою ставкою 15%, а прирівняні до дивідендів платежі - за ставкою 20% річних.