Нацбанк встановив факти легалізації "брудних" грошей через валютні ОВДП / фото УНІАН

Національний банк України встановив факти легалізації "брудних" грошей публічними діячами та пов'язаними з ними особами допомогою операцій з облігаціями внутрішньої державної позики в іноземній валюті.

Читайте такожІноземці призупинили скупку українських облігацій

Як повідомляється на сайті НБУ, мова йде про купівлю юридичними особами за вищою ціною і продаж за нижчою ОВДП з однаковим ISIN-кодом протягом короткого проміжку часу, в результаті яких фізична особа отримує інвестиційний прибуток, а юридичні особи - інвестиційний збиток в такому ж розмірі.

Відео дня

Індикаторами ризикованість таких операцій в НБУ назвали відсутність економічного сенсу, купівлю цінних паперів на надто короткий термін, циклічність транзакцій, пов'язаність учасників і наявність у них ознак фіктивності, а також отримання однією стороною регулярних збитків, а іншою - регулярних доходів, розмір яких перевищує суму інвестицій.

Для запобігання подібних схем НБУ рекомендував банкам всебічно аналізувати фінансові операції купівлі-продажу ОВДП, ретельно вивчати своїх клієнтів і брокерів, аналізувати умови купівлі-продажу цінних паперів, з'ясовувати джерела походження коштів фізичних осіб.

У разі виявлення операцій по легалізації "брудних" грошей, Нацбанк нагадав про необхідність відмовлятися від проведення таких транзакцій і обслуговування клієнта, а також повідомляти уповноважені державні органи.

За інформацією НБУ, в наведених схемах беруть участь професійні учасники фондового ринку, у зв'язку з чим регулятор повідомить про встановлені факти Нацкомісію з цінних паперів та фондового ринку.

Як повідомляв УНІАН, Міністерство фінансів України на аукціонах по розміщенню облігацій внутрішньої державної позики в січні залучило до державного бюджету 24,402 мільярда гривень, 583 мільйони доларів і 33 мільйони євро.