НБУ обіцяє забезпечувати цінову та фінансову стабільність / фото: Flickr

Україна, за умови збереження підтримки міжнародних партнерів, має всі шанси безболісно пройти період пікових виплат за зовнішнім державним боргом і зберегти міжнародні резерви на поточному рівні в 20-21 млрд доларів.

Про це повідомили у прес-службі Національного банку України з посиланням на заяву глави НБУ Якова Смолія в ході зустрічі з послами країн «Великої сімки» та представниками Міжнародного валютного фонду.

Читайте такожЗовнішня торгівля України пішла в мінус на $2 мільярди

Відео дня

«Головне для центрального банку - виконувати свій мандат із забезпечення цінової та фінансової стабільності. Для цього ми продовжимо працювати з усіма державними інституціями, за підтримки інституційної незалежності НБУ нашими міжнародними партнерами, керуючись принципами прозорості та партнерства», - зазначив Смолій.

За інформацією НБУ, посли країн «Великої сімки» вкотре висловили стурбованість щодо резонансних судових рішень.

Довідка УНІАН. Рада директорів МВФ у грудні 2018 року затвердила нову 14-місячну програму stand-by для України обсягом 3,9 млрд доларів, у рамках якої наша країна отримала 1,4 млрд доларів.

Читайте такожУ Нацбанку назвали причину зміцнення гривні

До приїзду чергової місії МВФ у травні парламенту потрібно ухвалити закон про «спліт» (відокремлення функцій з регулювання ринків фінпослуг), а уряду - закінчити поділ Державної фіскальної служби.

Також предметом переговорів буде підвищення цін на газ для населення на 15%. Згідно з меморандумом з МВФ, Україна взяла на себе зобов'язання підвищити ціни з 1 травня, проте з урахуванням зниження цін на газ на європейському ринку Кабінет міністрів ухвалив рішення знизити ціни.

Крім того, експерти допускають негативний вплив на продовження співпраці з МВФ скасування Конституційним судом України відповідальності за незаконне збагачення і низки судових рішень про скасування націоналізації «ПриватБанку», що було передбачено попередньою програмою з МВФ.