Ілюстрація / REUTERS

Члени Комітету Національного банку України щодо монетарної політики допускають продовження циклу пом'якшення монетарної політики у разі подальшого зниження фундаментального інфляційного тиску та покращення інфляційних очікувань.

Читайте такожНацбанк обережно знижуватиме облікову ставку до 16%, – експерт

Про це йдеться в опублікованому на сайті регулятора витягу з протоколу засідання комітету від 5 червня, який рекомендувала правлінню НБУ зберегти облікову ставку на рівні 17,5% річних.

Відео дня

Зазначається, що передумовами для пом'якшення монетарної політики є сприятлива ситуація на ринку продуктів харчування і зниження світових цін на енергоносії, продовження поступового покращення інфляційних очікувань за результатами опитувань, істотне уповільнення зростання грошових переказів українських заробітчан і, відповідно, зниження їх ролі в розширенні споживчого попиту.

Крім того, в монетарному комітеті НБУ допускають ймовірність отримання фінансування від Міжнародного валютного фонду в цьому році, а також відзначають зміцнення номінального і реального ефективних обмінних курсів, що створює передумови для зниження фундаментального інфляційного тиску, проте і викликає тиск на платіжний баланс.

"Окремі члени комітету були налаштовані менш оптимістично щодо швидкого отримання фінансування від МВФ, зокрема, через невизначеність з часом формування нового уряду і затримки у підготовці нового державного бюджету. При такому сценарії в умовах пікових виплат за зовнішнім державним боргом восени вірогідним є посилення волатильності на фінансових ринках", - наголошується в документі.

Також актуальними, вважають в НБУ, залишаються і зовнішні ризики, насамперед можливість різкого зниження цін на сировинних ринках внаслідок ескалації торговельних конфліктів у світі.

Як повідомляв УНІАН, Національний банк у червні зберіг облікову ставку на колишньому рівні - 17,5% річних - після того, як у квітні знизив її вперше за два роки. За інформацією регулятора, це необхідно для попередження інфляційних ризиків, які посилилися з моменту прийняття рішення у квітні.

Інфляція в Україні у квітні 2019 року в річному вираженні зросла до 8,8%. Найбільше зростання цін зафіксоване на овочі - 47,1%.