Ілюстрація / REUTERS

Державна податкова служба України підготувала нову модель оподаткування фізичних осіб - підприємців (ФОП - УНІАН), які працюють в IT-галузі.

Читайте також"Це вивільнення грошей": голова ДПС виступивши за зменшення податку на доходи фізосіб

Про це під час форуму повідомив голова ДПС Сергій Верланов.

Відео дня

За його словами, нова модель складається з чотирьох платежів. Це - 5% єдиного податку, 1,5% військового збору, єдиний соціальний внесок з двох мінімальних зарплат та внесок у Фонд розвитку людського капіталу, який планується створити для розвитку галузі.

Верланов зазначив, що нова модель буде доступна тільки для ФОПів, які мають IT-Квед (класифікатор видів економічної діяльності - УНІАН).

"Пропонується розробити цей законопроект найближчим часом, прийняти його вже цього календарного року, щоб зафіксувати вимоги на десять років, щоб нова група (оподаткування - УНІАН) була доступна з наступного року", - сказав він.

За його словами, цього буде достатньо, щоб в наступному році почалося інституційне становлення нового фонду.

Варто зазначити, що розмір відрахування у Фонд розвитку людського капіталу (друга назва – Фонд IT Creative) буде поступово збільшуватися: у 2020-му році він становитиме 1%, у 2021-му – 2%, у 2022-му – 3%, у 2023-му – 4%, у 2024-2029 роках – 5%.

За словами прем'єр-міністра Олексія Гончарука, планується, що галузь через десять років буде приносити дохід від експорту своєї продукції на суму понад 13 мільярдів доларів, а в ній будуть зайняті 650 тисяч осіб.

За очікуваннями Європейської Бізнес Асоціації, на таких умовах до 2025 року частка ІТ-сектора у ВВП країни зросте вдвічі - до 8%.

Як повідомляв УНІАН, у квітні Комітет Верховної Ради з питань податкової і митної політики підтримав збереження контрактних відносин в ІТ-індустрії, одночасно пропонуючи створити комфортні умови працевлаштування ІТ-спеціалістів відповідно до трудового законодавства. Раніше Мінсоцполітики виступило з ініціативою жорстко обмежити використання фізичних осіб - приватних підприємців замість повноцінного найму на роботу. В оприлюдненому міністерством законопроекті було встановлено сім критеріїв, збіг по трьох з яких дає підставу вважати відносини трудовими. Але ця ініціатива не була реалізована.