У світі є 11 країн, які видають громадянство в обмін на інвестиції / censor.net

Україна може залучити понад 100 мільйонів приватних інвестицій в економіку держави в обмін на громадянство. Про це пише видання «Дзеркало тижня».

Родзинкою української програми інвестиційного громадянства може бути те, що залучені кошти цілеспрямовано підуть на розвиток проектів соціальної сфери – медичних установ, житлово-комунального господарства, соціальне житло для сімей ветеранів АТО.

«Сьогодні у світі є 11 країн, які видають громадянство в обмін на інвестиції без вимоги проживання на території країни та ще низка країн пропонують резидентство за інвестиції. Україна, як країна з економікою, що розвивається, могла б запровадити програму одержання громадянства за інвестиції», – йдеться в публікації.

Відео дня

Але для цього в країні необхідно забезпечити відкритість процесу одержання документів, прийняття й реалізацію антикорупційних законів, а також лібералізацію валютного та податкового законодавства.

«В Україні потенційно можуть бути реалізовані два формати видачі громадянства за інвестиції. Один – через контрибуції в розмірі близько 200 тисяч доларів для сім'ї з чотирьох осіб. Другий – у разі інвестування в схвалені урядом інфраструктурні проекти. Це може коштувати дорожче – 400-450 тисяч доларів», – розповідає у статті експерт у сфері інвестиційної імміграції, перший віце-президент одного з ключових гравців на ринку інвестиційної міграції компанії Discus Holdings LTD Мілан Цимболінець.

Запровадження програми потребуватиме внесення змін до імміграційного законодавства та, можливо, створення окремого держпідрозділу. Цей процес прямо залежить від ефективності роботи Верховної Ради.

«Окрім внесення змін до вже існуючого законодавства, для запуску програми необхідний законопроект, який регулюватиме весь механізм одержання, розподілу і використання інвестицій. Щоб залучати в країну тільки «чисті» гроші й видавати громадянство особам із незаплямованою репутацією, потрібно проводити ретельну перевірку всіх заявників та їхніх коштів. Держструктури не повинні мати функціоналу перевірки благонадійності заявників, інакше корупції не уникнути», – наголошує видання.

В разі запровадження такої програми тільки за перший рік держава потенційно може залучити близько 20 мільйонів доларів, за другий рік – 50 мільйонів, за третій – 70 мільйонів.