Ілюстрація / REUTERS

Законопроект, згідно з яким в Україні стіки для систем нагрівання тютюну прирівнюються до звичайних сигарет, не відповідає вимогам Європейського Союзу.

Про це в коментарі УНІАН сказала директор із зовнішніх зв'язків компанії "Філіп Морріс Україна" Наталія Бондаренко.

"Законопроект щодо адаптації українського законодавства у сфері регулювання тютюнових і нікотиновмісних виробів із вимогами ЄС, власне, сам не відповідає вимогам Директиви 2014/40/ЄС. Так, відповідно до зазначеної Директиви, тютюнові вироби для нагріву відносяться до окремої, відмінної від сигарет категорії продуктів - новітніх бездимних тютюнових виробів", - повідомила експерт.

Відео дня

За її словами, зареєстрований у Верховній Раді законопроект №2199 впроваджує тільки частину змін із зазначеної Директиви ЄС, а в тексті документа використовується неправильна термінологія для визначення продукції.

"Більшість положень Директиви взагалі не включені в законопроект, і з'являються нові визначення, Директивою не передбачені", - зазначила експерт.

Читайте такожScience: Факти, побоювання і суперечки щодо електронних сигарет

При цьому вона додала, що все ж необхідно впроваджувати в законодавство України європейську практику з регулювання тютюнових і нікотиновмісних виробів, незалежно від способу їх споживання, що обумовлено Угодою про асоціацію з Європейським Союзом.

"Що ж стосується практики ЄС, то в Європі є чітке розділення продуктів на рівні законодавства – сигарети і нікотиновмісні вироби для нагріву є принципово різними категоріями продукції по своїй споживчій природі", - зазначила Бондаренко.

Як повідомляв УНІАН, сьогодні, 24 грудня, Кабінет міністрів ініціював зміни в законодавстві, які впорядковують обіг електронних сигарет в Україні і прирівнюють їх до звичайних тютюнових виробів.

У жовтні депутат від партії "Слуга народу" Владлен Неклюдов зареєстрував у Верховній Раді законопроект "Про внесення змін у деякі законодавчі акти України щодо посилення відповідальності за правопорушення у сфері обігу та вживання тютюнових виробів" (№2199), яким, зокрема, пропонується ввести акцизний податок на нікотиновмісні рідини для електронних сигарет.