Ілюстрація REUTERS

Національний банк України скасував норму, що забороняє використання поточних рахунків фізичних осіб-підприємців для власних потреб і зобов'язує перераховувати або знімати кошти з цих рахунків лише після сплати податків і зборів.

Читайте такожКасові апарати в смартфоні стали доступні для тестування

Про це повідомляється на сайті НБУ з посиланням на постанову №7, набуває чинності сьогодні, 17 січня.

Відео дня

Згідно з документом, регулятор скасував пункт інструкції про відкриття та використання рахунків, згідно з яким за рахунками фізосіб-підприємців здійснюються всі операції, крім пов'язаних із власними потребами.

Також скасований пункт передбачав, що кошти з цих рахунків перераховуються на рахунки фізосіб для власних потреб після сплати податків, зборів та інших платежів, передбачених законом.

Як пояснили в НБУ, це вимога викликала нерозуміння бізнес-спільноти, тому регулятор вирішив прислухатися до думки банків та їхніх клієнтів.

Напередодні публікації постанови голова НБУ Яків Смолій заявив, що найближчим часом Нацбанк спільно з податковою службою узгодять свої позиції з цього питання.

«Позиція Національного банку, як і раніше, залишається незмінною. З 2003 року діє норма, що поточні рахунки фізичних осіб не можуть використовуватися для проведення операцій, пов'язаних із підприємницькою діяльністю. Оскільки банківська система повинна бути захищена від ризиків здійснення фінансових операцій з ознаками фіктивності, Національний банк обговорить з Державною податковою службою механізми, спрямовані на мінімізацію цих ризиків», - зазначили в НБУ.

Довідка УНІАН. Національний банк України на початку січня оприлюднив роз'яснення для банків, згідно з яким нагадав про заборону використовувати рахунки підприємців для особистих потреб фізичних осіб і зобов'язав банки до перерахування коштів з таких рахунків з'ясовувати факт відсутності податкової заборгованості.