Гривня зміцнюється до долара / фото bank.gov.ua

Недоліки макроекономічного прогнозування, зокрема, щодо курсу гривні, призвели до того, що в січні 2020 року державний бюджет недоотримав 2,3 млрд гривень.

Читайте такожУ Нацбанку назвали плюси міцної гривні

Про це на засіданні бюджетного комітету Верховної Ради заявив голова Рахункової палати України Валерій Пацкан, повідомляє прес-служба палати.

Відео дня

«Фактичний курс гривні в середньому за січень становив 24,1 грн за долар США, тоді як у розрахунках показників доходів бюджету на 2020 рік враховано 27 гривень за долар США. За оцінкою Рахункової палати, це призвело до недонадходження 2,3 млрд гривень», - цитує Пацкана прес-служба Рахункової палати.

За його словами, доходи загального фонду державного бюджету в січні не виконано на 13,8 млрд грн, або 24,5%.

«Таке суттєве невиконання викликане перш за все низьким рівнем надходження митних платежів. Так, доходи, стягнення яких контролюють митні органи, не виконано на 7,9 млрд грн, або 30,4%», - цитує Пацкана прес-служба Рахункової палати.

Іншим фактором стало зменшення порівняно з січнем минулого року імпорту товарів на 1% за умови прогнозованого на 2020 рік зростання на 11,3%.

План податку на додану вартість з вироблених в Україні товарів (робіт, послуг) з урахуванням бюджетного відшкодування не виконано на 2,5 млрд грн, або 26,7%.

«Маємо повторення торішньої ситуації, коли в січні надолужується бюджетне відшкодування, яке стримується наприкінці минулого року. Так, у січні 2020 року відшкодовано 18 млрд грн, що в 1,8 раза більше, ніж у грудні 2019 року (9,8 млрд грн)», - цитує Пацкана прес-служба Рахункової палати.

Він додав, що акцизний податок з вироблених в Україні підакцизних товарів не виконано на 2,2 млрд грн, або 43,7%.

«І знову тютюн. На проблеми планування і адміністрування цього податку Рахункова палата звертала увагу протягом попереднього року і надавала відповідні пропозиції. Однак знову читаємо пояснення Міністерства фінансів, що платники реалізовували продукцію, з якої акциз сплачено. Тобто, до чергового підвищення ставок податку», - цитує Пацкана прес-служба Рахункової палати.

За таких умов витрати загального фонду проведені в сумі, яка на 11,5 млрд грн, або 15,7%, менше від плану на січень, зокрема на: соціальне забезпечення - на 2,9 млрд грн, або 10,4%; обслуговування державного боргу - на 2,4 млрд грн, або 35,3%; оплату праці - на 1,6 млрд грн, або 10,6%.

Як повідомляв УНІАН, доходи державного бюджету України в січні становили 42,6 млрд грн, що на 25% нижче від планового показника на цей період. За повідомленням Міністерства фінансів, головною причиною недовиконання за доходами стали суттєві зміни макроекономічних показників України порівняно з прогнозом уряду, затвердженим у жовтні 2019 року.

Раніше міністр фінансів України Оксана Маркарова заявляла, що держбюджет України на 2019 рік не буде виконаний за доходами, в тому числі через сильне зміцнення гривні.