Фото УНИАН

Мораторій на виплати за зовнішнім боргом, який може запровадити уряд України, якщо переговори із зовнішніми кредиторами про реструктуризацію боргу залишаться безрезультатними, не вплине на економіку України і продовження програми з Міжнародним валютним фондом.

Про це заявила міністр фінансів України Наталія Яресько, відповідаючи на запитання народних депутатів у Верховній Раді.

Читайте такожУкраїна виконує всі свої зобов'язання перед зовнішніми кредиторами – Яресько

Відео дня

«Хочу підкреслити, що призупинення платежів не є страшною річчю. Це в жодному разі не припинить програму з Міжнародним валютним фондом і не чинитиме тиск на населення і українську банківську систему. Тому що ці зовнішні облігації не лежать в наших внутрішніх українських банках», - сказала вона.

Яресько нагадала, що уряд веде переговори щодо реструктуризації зовнішніх облігацій на суму більш як 23 млрд дол. За словами міністра фінансів, метою уряду є зниження тиску платежів на платіжний баланс упродовж 4 років на 15,3 млрд дол., зниження впродовж 4 років розміру державного боргу до 71% ВВП, зниження потреби у зовнішньому фінансуванні до 10% ВВП в річному обсязі.

Як повідомляв УНІАН, Україна почала переговори щодо реструктуризації частини держборгу загальним обсягом 23 млрд доларів 13 березня – відразу ж після схвалення програми кредитування економіки країни на 17,5 млрд доларів з боку Міжнародного валютного фонду. Переговори про реструктуризацію боргів є частиною програми України з МВФ.

Україна пропонує кілька варіантів реструктуризації боргу, включаючи списання його значної частини. Проте списання є неприйнятним для приватних кредиторів, які пропонують не списати, а відкласти платежі й почати виплати з 2019 року.

У разі якщо домовленості не будуть досягнуті, уряд може скористатися правом на введення мораторію на виплату частини боргів. Це право закріплено законом, ухваленим парламентом і підписаним президентом. Мораторій може поширюватися на борги приватних кредиторів і не стосується боргів перед інституційними кредиторами, включаючи МВФ, ЄБРР, Світовий банк та інші організації.

Згідно із заявою директора-розпорядника МВФ Крістін Лагард, Міжнародний валютний фонд готовий виділити Україні другий кредитний транш за програмою EFF в обсягу 1,7 млрд дол. незалежно від результатів переговорів із приватними кредиторами про реструктуризацію частини державного боргу.