Україна готова до можливої кризи - НБУ / фото УНІАН

Україна в порівнянні з 2008, 2014 і 1998 роками більш підготовлена до можливої кризи через пандемію коронавірусу, а наслідки цієї кризи можуть надати позитивний ефект на деякі показники.

Читайте такожБізнесу і фізособам обіцяють кредитні канікули на період карантину

Про це заявив заступник глави НБУ Дмитро Сологуб під час брифінгу.

Відео дня

«Ми вважаємо, з економічної точки зору, що зараз ситуація для України інша. Якщо дивитися на економічні показники, які має Україна зараз, і порівнювати з показниками 2008, 2014 або 1998 року, ситуація інша», - сказав Сологуб.

За його словами, наша країна має достатні резерви, банківська система не має колишніх дисбалансів, держборг останніми роками значно знизився, платіжний баланс практично бездефіцитний, а показник інфляції низький.

«З одного боку, ми бачимо, що вплив на економіку буде, з іншого боку - бачимо досить великий запас міцності у країни для того, щоб пройти цю кризу», - додав Сологуб.

Він пояснив, що завдяки падінню світових цін на нафту і зниженню попиту на газ Україна цього року заощадить на імпорті 5-6 млрд дол.

Крім того, як зазначив Сологуб, торік українці вивели з країни на туристичні подорожі 8 млрд дол., і зараз очікується скорочення цих потоків.

Що стосується негативного впливу, то він сказав, що ціни на експортовані з України зерно і кукурудзу просіли лише на 10% при зниженні цін на нафту на 50-60%.

«І ми розуміємо, що навіть під час кризи, сидячи вдома, люди будуть споживати продукти харчування. Це останнє, від чого вони будуть відмовлятися. Тому попит на продукцію нашого експорту збережеться, або якщо впаде, то досить незначними темпами», - додав Сологуб.

Також він допустив тимчасове зниження обсягу переказів в Україну від трудових мігрантів, але припустив, що це падіння не буде значним.

Сологуб підкреслив, що НБУ знає, як пом'якшити наслідки можливої кризи, у тому числі нагадав про зниження облікової ставки минулого тижня і постійну підтримку валютного ринку регулятором за допомогою продажу валюти з резервів.

У той же час, заступник голови НБУ заявив, що Національний банк знизить прогноз зростання ВВП України в 2020 році з 3,5%, прогнозованих раніше, через очікувані негативні наслідки для цього зростання внаслідок світової кризи на тлі пандемії коронавірусу.

«Щодо зростання ВВП, очевидно, що ми будемо ці темпи зростання знижувати. Зараз вже почали з'являтися перші оцінки від інших організацій щодо зростання ВВП в США, Єврозоні тощо. І однозначно йдеться про зниження, навіть про рецесію», - сказав Сологуб.

За його словами, щоб подивитися, як це позначиться на показниках України, необхідно оцінити ефект внутрішнього попиту, що експерти НБУ і робитимуть найближчим часом.

Також Сологуб зазначив, що можливе розширення бюджетного дефіциту з запланованих 2% ВВП до 3-5% в кризовій ситуації буде нормальним явищем.

Він нагадав, що дефіцит українського бюджету в 2014 році з урахуванням проблем «Нафтогазу» і держбанків перевищував 10% ВВП.

«Помірне розширення дефіциту, в тому числі за рахунок фінансування від офіційних донорів, прийнятне», - зазначив Сологуб.

Він підкреслив, що Україна вже на порозі нової програми з Міжнародним валютним фондом, і залишилося зробити останній крок.

Як повідомляв УНІАН, зростання реального ВВП України в 2019 році сповільнилося до 3,2% з 3,4% у 2018 році, або максимального показника за останні 7 років.

Міжнародний валютний фонд і Світовий банк прогнозують уповільнення темпів зростання світової економіки через пандемію коронавірусу і викликану цим світову кризу, але поки що не озвучують конкретні прогнози.