Ілюстрація REUTERS

Україна за підсумками 2019 року піднялась на 13 позицій у рейтингу економічних свобод, зайнявши 134-е місце зі 180-ти, йдеться в дослідженні, проведеному дослідницькою організацією The Heritage Foundation.

Читайте такожУкраїнцям розповіли, як працюватимуть кредитні канікули

Зазначається, що при цьому Україна входить до категорії країн "В основному невільні" й займає останнє 45-е місце в європейському регіоні. Її загальний бал (54,9) значно нижчий регіональних і світових середніх. Загальний бал України збільшився через вищі бали за ефективність судової системи, чесність уряду та свободу торгівлі.

Відео дня

Із позитивних починань уряду згадуються повернення кримінальної відповідальності за незаконне збагачення та земельна реформа.

Серед чинників, які гальмують підвищення України в рейтингу, називаються застарілий трудовий кодекс, надмірна бюрократія, що перешкоджає збільшенню інвестицій, велика кількість непрацюючих кредитів у банках і нерозвинений ринок капіталу.

Згідно з рейтингом, Польща, що межує з Україною, знаходиться на 46 місці, Росія - на 94, Білорусь - на 88, Молдова - на 87. Очолили рейтинг Сінгапур, Гонконг і Нова Зеландія. Замикають його - Куба, Венесуела та Північна Корея.

Довідка УНІАН. Рівень свободи економік країн світу розраховується за середнім арифметичним із 10 показників, серед яких: свобода бізнесу, торгівлі, фінансового сектору, інвестицій, праці, монетарна та фіскальна свободи, гарантії прав власності, розмір бюрократичного апарату та ступінь захисту від корупції. Таким чином, теоретично, в "абсолютно вільній економіці" в результаті може вийти 100 балів, а там, де свободи немає в принципі, відповідно - нуль.

Всі країни світу в цьому індексі розділені на 5 умовних груп - "вільні", "в основному вільні", "помірно вільні", "в основному невільні", "невільні". Повний рейтинг дає загальну картину економічних свобод серед країн світу.