Субсидія на комунальні послуги для більшості населення нашої країни вже давно є дієвим та інколи єдиним способом фінансово пережити опалювальний сезон, оскільки вартість комунальних послуг для частини жителів країни є непомірно високою відносно рівня заробітної плати та випадків, коли на одного працюючого у сім‘ї приходиться один й більше утриманців. З початку повномасштабного вторгнення РФ ситуація не змінилась на краще. Ба більше, з‘явились нові нюанси та проблеми для населення.  

Зокрема, жителі окупованих територій досить часто не мають можливості виїхати, працювати та отримувати заробітну плату на тому рівні, як до 24 лютого 2022 року, а пенсіонери інколи й одержати нараховану пенсію. Та навіть коли заробіток чи пенсійні виплати населення продовжує отримувати, ці гроші (враховуючи, що вартість життя під окупацією дуже дорога), витрачаються на товари та послуги першої необхідності. На інші витрати – зокрема комунальні - коштів не залишається.

Таким чином, на момент звільнення окупованих територій жителі, що перебували в окупації, опиняються здебільшого у такій ситуації: роботу втратили, запаси коштів витратили на виживання, ціни зростають, ще й почався чи триває опалювальний сезон. Щодо пенсіонерів, то за нинішніх умов нарахування пенсій та їх розмірів, подив викликає навіть те, як вони взагалі змогли покривати зі своїх пенсій побутові потреби…

Відео дня

Україна з початку повномасштабного вторгнення РФ намагається підтримувати населення, у тому числі осіб, які є внутрішньо переміщеними, або проживають на деокупованих територіях. Процес оформлення та виплати субсидій певної мірою зазнав змін, у зв‘язку з прийняттям постанови Кабміну від 16.09.2022 №1041 "Деякі питання надання житлової субсидій та пільг на оплату житлово-комунальних послуг, придбання твердого та рідкого пічного побутового палива і скрапленого газу Пенсійним фондом України" та передачею з кінця 2022 року функцій та повноважень щодо організації цього процесу від органів Міністерства соціальної політики України до органів Пенсійного фонду України.

До позитивних змін можна віднести можливість звернутись за оформленням субсидії на комунальні послуги за принципом екстериторіальності, тобто до будь-якого територіального управління ПФУ, незалежно від місця реєстрації особи. Однак суттєвих законодавчих змін в частині поліпшення умов для отримання субсидії чи погашення боргів за несплату комунальних послуг держава не внесла.

Наприкінці 2022 року в медіа вже почали поодиноко з‘являтись публікації та коментарі щодо можливості оформити субсидію на комунальні послуги жителям деокупованих територій, навіть за наявності боргу по сплаті комунальних послуг. Перше враження та очікування від такого формулювання – це те, що після деокупації можна буде повернутись до сплати за комунальні послуги та отриманням субсидії на тих самих умовах, як воно було й до того. Але… 

Постанови Уряду від 21.10.1995 № 848 "Про спрощення порядку надання населенню субсидій для відшкодування витрат на оплату житлово-комунальних послуг, придбання скрапленого газу, твердого та рідкого пічного побутового палива" чи від 16.09.2022 №1041 "Деякі питання надання житлової субсидій та пільг на оплату житлово-комунальних послуг, придбання твердого та рідкого пічного побутового палива і скрапленого газу Пенсійним фондом України" закріплюють трошки інше. 

Зокрема, наявна можливість укладання договору про реструктуризацію боргу по сплаті комунальних послуг. Існують норми, які передбачають можливість оформити субсидію за наявності укладання такого договору про реструктуризацію боргу, або оскарження наявності чи обґрунтованості суми боргу у судовому порядку. 

Разом з тим, не можна сказати, що реструктуризація боргу чи оскарження наявної заборгованості дорівнюють списанню такого боргу чи відтермінування його сплати. Оскільки, якщо суд не підтримає вашу позицію та відмовить у задоволені позову, борг залишається, як і обов‘язок його сплати. А договір про реструктуризацію боргу, по суті, дорівнює додатковим витратам на оплату поточних комунальних послуг, але при цьому дає можливість продовжувати отримувати субсидію.

У січні 2023 року до Верховної Ради було внесено законопроект "Про внесення змін до Закону України "Про реструктуризацію заборгованості з квартирної плати, плати за житлово-комунальні послуги, спожиті газ та електроенергію" щодо посилення захисту громадян, які постраждали внаслідок дій держави-агресора" №8367 від 18.01.2023. В ньому йшлося про можливість реструктуризації боргу по заборгованості, яка сформувалась після введення воєнного стану (до дня наступного за днем його припинення або скасування), в тому числі за комунальні послуги. 

Нажаль, проект був відхилений. Мінфін у своєму експертному висновку до документа зазначив, що реалізація законодавчої ініціативи зумовить розбалансування видатків та доходів бюджету.

Але те, що такі законопроекти з’являються, вже дає підстави сподіватись на краще та очікувати з боку держави більшого розуміння ситуації, в якій опинились українці з деокупованих територій.

Олена Воронкова, адвокат Адвокатського бюро Івана Хомича