Витрати держбюджету-2021 можуть виявитися вище очікуваних / фото bank.gov.ua

Існують значні ризики зростання видатків державного бюджету на 2021 рік, проект якого був поданий Кабінетом Міністрів України на розгляд до парламенту.

Читайте такожРада внесла зміни до держбюджету на 2020 рік

Про це заявила економіст CASE Україна Наталія Лещенко в ході онлайн-конференції.

Відео дня

Причини підвищення видатків бюджету

"Я не приймаю зазначені в проекті бюджету витрати як остаточні, тому що мені здається, що існують ризики зростання витрат бюджету 2021. Найбільший ризик - це розгляд у парламенті: підвищується ризик роздування бюджету, підготовленого в уряді. Наприклад, збільшення доходів окремих груп населення, повернення сумнозвісних субвенцій на соціально-економічний розвиток, перерозподіл більш ефективних програм бюджету на трансферти населенню. Минулого року до проекту бюджету було подано 2,5 тисячі поправок", - повідомила експерт.

Зростання мінімалки в Україні

Лещенко зазначила, що другим ризиком є те, що частина витрат запланована не в достатньому обсязі, в першу чергу на оплату праці в бюджетній сфері. Мінімальна зарплата зросте на 30%, а фонд оплати праці в медицині та освіті, за її словами, збільшується набагато меншими темпами.

"Занепокоєння викликає стан Пенсійного фонду. Цього року трансферт становить 202 мільярди гривень - майже половина ресурсів Пенсійного фонду. Крім того, фонд продовжує накопичувати заборгованість перед казначейством", - зазначила експерт.

Заборгованість Пенсійного фонду

Вона розповіла, що заборгованість Пенсійного фонду перед казначейством цього року зросла на 16 мільярдів гривень. При цьому уряд підвищує пенсійні зобов'язання: наступного року передбачено індексацію пенсій приблизно на 5%, доплати пенсіонерам 75 років і старше, що спричинить додатково 2 мільярди гривень, а також зростання пенсій непрацюючих пенсіонерів старше 65 років зі стажем 30-35 років у зв'язку з підвищенням мінімальної зарплати.

"Третій ризик - прихована частина витрат. Видатки зведеного бюджету на дорожнє господарство у 2020 році становлять 135 мільярдів гривень. У 2021 році - 99 мільярдів гривень, але зате галузь отримує більше ресурсів: державні гарантії у 2021 році становлять 71 мільярд гривень, тоді як у 2020-19 мільярдів. Це ті ж витрати, невраховані в бюджеті", - зазначила Лещенко.

Що цьому передувало

  • 14 вересня уряд затвердило проект держбюджету на наступний рік, який передбачає дефіцит у розмірі 6% ВВП. Доходи держбюджету – 2021 передбачаються в розмірі 1 трильйон 71,1 мільярда гривень, а витрати-1 трильйон 350 мільярдів гривень. При цьому дефіцит бюджету передбачається на рівні 270 мільярдів гривень. 15 вересня проект бюджету був зареєстрований в Раді.
  • Верховна Рада прийняла закон про підвищення мінімальної заробітної плати до 5 тисяч гривень з 1 вересня. У 2021 році мінімальну зарплату планують підвищити до 6,5 тисячі гривень у два етапи.