Експортери та імпортери поліпшили свою оцінку української митниці / фото УНІАН

За останні два роки експортери та імпортери покращили свою оцінку роботи Державної митної служби України.

Читайте такожУкраїнська митниця розповіла, як впала зовнішня торгівля за час карантину

Про це свідчать результати опитування, проведені Держмитслужбою.

Відео дня

Згідно з результатами опитування, у 2020 році про перешкоди при здійсненні експорту заявили 7,9% опитаних експортерів, що в три рази нижче показника аналогічного опитування, проведеного у 2018 році, який становив 23,6%.

Що кажуть експортери

Основними перешкодами, на думку експортерів, є відсутність спрощених правил визначення походження товару, тривале очікування оформлення експорту на митниці, непередбачуваність торговельної політики України.

При цьому учасники опитування зазначили, що в Чернівецькій, Тернопільській, Житомирській та Донецькій областях немає таких перешкод.

Найчастіше про наявність перешкод повідомляють експортери з Рівненської, Сумської, Кіровоградської, Івано-Франківської та Полтавської областей.

Що кажуть імпортери

Що стосується імпортерів, то 18,9% опитаних відзначили наявність перешкод при імпорті, що майже на 10% менше, ніж у 2018 році.

Головними перешкодами імпортери визначили: непрозорість визначення митної вартості товарів, складність митного та податкового законодавства, високі ставки митних платежів.

Результати опитування показали, що Черкаська область - єдиний регіон, де відсутні скарги на перешкоди при імпорті.

Найчастіше повідомляють про перешкоди при імпорті підприємства в Миколаївській, Рівненській, Полтавській та Івано-Франківській областях.

За інформацією Держмитслужби, участь в опитуванні взяли 1045 підприємств, серед них мікропідприємства (42,3%), малі (28%), середні (21,4%) і великі підприємства (8,2%).

Що цьому передувало

  • Кабінет міністрів у грудні 2018 року прийняв рішення реорганізувати Державну фіскальну службу України шляхом поділу її на державні податкову і митну служби.
  • Держмитслужба офіційно запрацювала з 8 грудня минулого року.