Ілюстрація REUTERS

Національний банк України, враховуючи вплив пандемії коронавірусу на ключові показники економіки, вирішив внести зміни до раніше затвердженої стратегії розвитку фінансового сектору-2025.

Читайте такожНацбанк запустив додаток для зчитування даних з біометричних паспортів

Про це повідомляє прес-служба НБУ на своїй сторінці в мережі Facebook.

Відео дня

"Світ швидко змінюється, тому і ми не сидимо на місці. Якщо стратегія розвитку фінансового сектору-2025, яку Національний банк та інші фінансові регулятори презентували на початку року, вимагає змін, то нема чого до 2025 року. Робимо вже зараз", - сказано в повідомленні.

Зокрема, під час онлайн-зустрічі представники Нацбанку обговорили хід виконання стратегії, вплив коронавірусу на ключові показники з представниками Мінекономіки, Мінцифри, фінансовими регуляторами, представниками страхового бізнесу і фінтех-компаніями, і дійшли висновку, що ринок страхування життя має отримати більше стимулів для розвитку.

"Зокрема, слід розглянути можливість передати страховикам функції, які зараз виконує Фонд соціального страхування. Це дасть змогу зберегти гарантії для робітників і одночасно поліпшити якість надання їм послуг. Але й нагляд за страховиками слід поліпшити", - наголошується в повідомленні.

Також НБУ має намір приділити питанню кібербезпеки більше уваги в цій стратегії, зокрема, регулятор готовий очолити цей напрямок і працювати над впровадженням міжнародних стандартів кібербезпеки у фінансовому секторі.

"Роботу над посиленням цифрової грамотності населення також треба врахувати у стратегії й передбачити там нові проекти. За цим напрямком Нацбанк буде активно співпрацювати з Мінцифрою. До речі, один такий спільний продукт вже маємо - освітній серіал "Цифрові гроші" на порталі "Дія", - зазначили в прес-службі.

Також повідомляється, що Нацбанк пропонує скоординувати дії державних органів під час виконання стратегії таким чином, щоб максимально наблизити український ринок фінансових послуг до отримання статусу внутрішнього ринку ЄС.

Також у НБУ вважають за необхідне забезпечити покриття інтернетом всієї території України та розвивати й далі відкриті державні реєстри, полегшивши доступ до всіх реєстрів фінансового ринку шляхом обміну інформацією через API.

Крім того, в планах Нацбанку додати до стратегії ціль щодо запровадження так званого е-резидентства, що дозволить громадянину іншої держави легко отримати адміністративну послугу або відкрити банківський рахунок в Україні.

Зазначається, що всі напрацювання НБУ відправить на розгляд Комітету з фінансового розвитку при Раді з фінансової стабільності, який затвердить їх і тоді офіційно додасть до Стратегії-2025.

Як повідомляв УНІАН, 16 січня регулятори фінансового ринку України затвердили нову стратегію розвитку фінансового сектору країни до 2025 року, яка передбачає його розвиток за п'ятьма основними напрямами: зміцнення фінансової стабільності, сприяння зростанню економіки, розвиток фінансових ринків, розширення фінансової інклюзії та впровадження інновацій.

Зокрема, для зміцнення фінансової стабільності регулятори, серед іншого, спрямовуватимуть свої зусилля на посилення захисту прав кредиторів та інвесторів, впровадження плану дій BEPS, підвищення рівня корпоративного управління в банках, тоді як макроекономічний розвиток стимулюватиметься шляхом активізації кредитування малого та середнього підприємництва, зокрема фермерських господарств під заставу землі, усунення перешкод для перезапуску іпотечного кредитування, експортного фінансування.

Довідка УНІАН. До 2020 року в Україні діяла п'ятирічна Комплексна програма розвитку фінансового сектору України, яка затверджена Нацрадою реформ у травні 2015 року та передбачає три ключові етапи: очищення сектору, закладення фундаменту для розвитку та реалізація заходів самого розвитку.