Вперше у своїх прогнозах Єврокомісія дала оцінку економічній ситуації в Україні як державі, яка прагне стати членом ЄС. В економічному прогнозі European Economic Forecast, Spring 2023 йдеться, що від падіння майже в 30% за підсумками 2022 року, українська економіка може зрости на 0,6% у 2023 році. А у 2024 році зростання може становити 4%, якщо до цього часу закінчиться війна. В Єврокомісії також зазначають, що економіка України показала більшу витривалість до викликів, ніж від неї очікували.

З цього приводу варто зазначити, що Україна, по класифікації Світового Банку чи МВФ, поки що йде в групі країн Східної Європи та Центральної Азії. Європейці стали в цьому плані більш гнучкими й включили нас до країн, які перебувають на шляху до Європейського союзу. Тобто нас розглядають майже як Балканські країни, які просунулись трошки вище. Ця класифікація буде закріплюватись і, думаю, згодом в багатьох інших класифікаціях ми будемо належати до європейської економіки.

Що стосується прогнозів, я не вважаю їх райдужними. Фактично глибина падіння української економіки була у 2022 році величезною. І треба брати до уваги таке поняття, як відштовхування від низької статистичної бази порівнянь. Простими словами, якщо у вас, наприклад, виробництво автомобілів знизилось до однієї штуки, то випуск двох – це вже зростання. Тому тут - питання в статистичній базі порівнянь. Вона настільки низька, що будь-яка активність буде відбиватись на невеличному зростанні. Тому дані, які надає Єврокомісія, це такий авансовий прогноз, реверанс українській економіці.

Відео дня

Якщо говорити про зростання в 2024 році, я так розумію, що Європейська комісія вже закладає модель післявоєнного зростання. Однак, на мій погляд, будь-які темпи економічного зростання України на рівні менше, ніж 8-10%, це, умовно кажучи, економічний саботаж і профанація.

Ми настільки сильно впали, що нам необхідна економічна модель випереджаючого зростання. Це потрібно для того, щоб українці поверталися з-за кордону на Батьківщину. Вони будуть це робити, якщо відбуватиметься динамічне відновлення економіки. А 4% - це вкрай низькі показники. До війни ми зростали на 3,5%, а 4% після війни, з урахуванням того, що будуть йти процеси відновлення, будуть інвестиції в інфраструктуру, житла, соціальних об’єктів, енергетики, транспорту тощо, це абсолютно недостатній показник. Ми маємо перейти до моделі випереджаючого зростання. Наша економіка протягом найближчих п’яти років після війни має зростати на рівні 8-10%.

Якщо підсумувати, я б сказав так: по-перше, треба радіти тому, що, з точки зору економічної ментальності, ми вже європейська економіка. Тобто ментально нас вже включають в європейський економічний простір. Це, в принципі, позитив, і цьому треба радіти.

По-друге, той факт, що взагалі на 2024 рік вкладається зростання, означає, що в аналітичних моделях європейців війна або закінчиться, або перейде на такий собі рівень низької інтенсивності. Цьому теж треба радіти в тому сенсі, що очікується відновлення.

І ще один важливий момент полягає в тому, що, попри усе це, нам треба попрацювати над "домашнім завданням", щоб створити економічну модель випереджаючого зростання на рівні 8-10% на рік. Європейці тут нам нічим допомогти не зможуть. Вони можуть дати допомогу у вигляді технологій, обладнання, фінансів, але вони не придумають за нас образ майбутньої України. Це ми мусимо зробити самі.

Олексій Кущ, економіст, фінансовий аналітик, експерт аналітичного центру "Об’єднана Україна"