Ілюстрація REUTERS

Віце-прем’єр-міністр з питань європейської та євроатлантичної інтеграції України Ольга Стефанішина розповіла про цілі економічної інтеграції України з Європейським Союзом.

Як йдеться на Євроінтеграційному порталі, Стефанішина спільно з міністром закордонних справ Литовської Республіки Лінасом Лінкявічюсом провели чергове засідання постійної українсько-литовської комісії з питань європейської інтеграції.

Зокрема, Стефанішина подякувала Литві за незмінну та рішучу позицію на підтримку суверенітету та територіальної цілісності України, підтримку нашої країни на її шляху до членства у ЄС і НАТО.

Відео дня

Читайте такожМінфін підтвердив випуск Україною єврооблігацій на $2 мільярди

«Ми вдячні Литві за готовність провести у Вільнюсі наступну конференцію з питань реформ в Україні та щиро сподіваємось, що невдовзі епідеміологічна ситуація нормалізується і конференції відбудеться на високому рівні, у традиційному форматі», - зазначила вона.

Віце-прем’єр наголосила, що Україна має чітке та амбітне бачення подальшої інтеграції з ЄС.

«Ціллю економічної інтеграції є поступове входження України до внутрішнього ринку ЄС з розширеним застосуванням його чотирьох свобод (рух товарів, послуг, капіталів, осіб - УНІАН) щодо України. За 5 років ми бачимо суттєве зростання торгівлі між Україною та ЄС, зміцнення взаємопов'язаності наших ринків. Тому наразі важливо вжити заходів, які (стимулюють) це зростання, зокрема налагодити структурований діалог з ЄС щодо логістики», - підкреслила Стефанішина.

Вона також зазначила, що сподівається на підтримку Литви у забезпеченні позитивного рішення щодо пріоритетних для України питань, зокрема щодо якнайшвидшого підписання Угоди про спільний авіаційний простір.

«За підсумками саміту Україна-ЄС, що відбудеться 1 жовтня та після засідання Ради асоціації у грудні, маємо спільно сформулювати нові амбітні завдання співпраці між ЄС та Україною та посилити процес євроінтеграції України», - зазначила Стефанішина.

Окрім того, учасники засідання обговорили основні напрями взаємодії України з Литвою та ЄС загалом, як от виконання Угоди про асоціацію, підписання угоди ACAA (Угоди про оцінку відповідності та прийнятність промислової продукції), інтеграція в цифровий та енергетичний ринок ЄС, приєднання України до транспортних мереж ЄС, співпрацю у сфері юстиції, свободи та безпеки.

Окремо сторони торкнулися питання майбутнього Східного партнерства, наголосивши, що важливо провести фізичний саміт наступного року та закріпити амбітні цілі у спільній декларації за його результатами.

Стефанішина подякувала Литві за надання гуманітарної допомоги України у боротьбі з пандемією.

За підсумками засідання сторони підписали протокол, в якому зафіксували ключові домовленості, досягнуті під час засідання.