При розрахунку середньої зарплати тепер будуть враховуватися премії та стимулюючі виплати за один місяць і більше / фото УНІАН Володимир Гонтар

Уряд України змінив порядок розрахунку середньої зарплати.

Таке рішення було прийнято на засідання Кабміну.

Читайте такожНова формула розрахунку зарплат від Кабміну. Кого і як це торкнеться

Відео дня

Зокрема, Кабмін скоротив період обліку премій та інших додаткових виплат при розрахунку середньої зарплати. 

Що змінилося:

При розрахунку середньої зарплати тепер будуть враховуватися премії та стимулюючі виплати за один місяць і більше.  

У попередній редакції розпорядження про механізм розрахунку середньої зарплати від 9 грудня 2020 року враховувалися премії, виплачені за два місяці та більше. 

За словами заступника міністра економіки Світлани Глущенко, чинний механізм розрахунку середньої зарплати є досить складним в адмініструванні, особливо для підприємств, де працює багато співробітників. "Прийняте рішення дозволить його спростити, а також сприятиме зменшенню кількості спірних ситуацій, що виникають при застосуванні чинного порядку", - цитує Глущенко прес-служба Міністерства.

Рішення уряду також передбачає зобов'язання роботодавців здійснити перерахунок середнього заробітку працівникам за новими правилами в разі, якщо ними не був забезпечений перерахунок відповідних сум середньої заробітної плати з урахуванням премій і виплат за підсумками роботи за певний період відповідно до правил, що діяли з 12 грудня 2020 року.

Мінімальна зарплата:

Мінімальна зарплата в Україні з 1 січня 2021 року підвищена до 6 тис.грн.

Середня номінальна зарплата: 

За даними соціологічного опитування "Покоління незалежності: цінності та мотивації", третина українців хотіла б працювати за кордоном.

Середня номінальна заробітна плата штатного працівника в Україні в червні 2021 року зросла у порівнянні з червнем 2020 року на 23,6% - до 14 тис.

Середня номінальна заробітна плата штатного працівника в Україні в липні 2021 року зросла у порівнянні з липнем 2020 року на 21,5% - до 14 тис.