На думку експертів, для залучення інвестицій в Україні має бути м'якша податкова система / фото ua.depositphotos.com

Ескалація військових дій, корупція, відсутність справедливої системи правосуддя, а також високі податки та непрогнозованість фіскальної політики - основні ризики для становлення України.

Таку думку висловили УНІАН опитані експерти. 

Як зазначив керівник економічних програм Українського інституту майбутнього Анатолій Амелін, активізація військових дій призведе до заморожування всіх інвестиційних проектів і міграції людей, що чинитиме істотний негативний вплив на країну.

Відео дня

"Війна, безумовно, один із важливих ризиків. Активізація бойових дій призведе до заморожування всіх інвестиційних проектів, відтоку капіталу, міграції людей", - сказав Амелін. 

Також він повідомив, що для залучення інвестицій і розвитку економіки в Україні повинна бути зрозуміла, прозора і м'якша податкова система.  

"В обов'язковому порядку повинні бути фіскальні стимули. Необхідно створювати вільні економічні зони. В українського бізнесу сьогодні немає переваг", - сказав експерт. 

"Тому я б запускав податок на виведений капітал, необхідна спрощена система оподаткування - м'якша і чесніша, що точно було б драйвером залучення в Україну інвестицій і створення тут виробництв", - додав він. 

За словами Амеліна, ініціативи уряду щодо посилення податкового тиску на бізнес призведуть до збільшення адміністративного навантаження, корупції та тінізації економіки, а права бізнесу скоротяться. 

Своєю чергою політолог, керівник Центру прикладних політичних досліджень "Пента" Володимир Фесенко зазначив, що за останні сім років Україна зуміла пристосуватися до життя в умовах війни, проте події на сході нашої країни продовжують впливати на економіку. 

"Війна впливає на економіку України з 2014 року. Найбільш сильно вона впливала у 2014-2015 роках, коли українська економіка падала на 7-8 відсотків. Зараз ми трохи пристосувалися", - сказав Фесенко.

Він також вважає, що для розвитку країни між бізнесом і урядом повинен бути знайдений баланс. 

"Безумовно, підвищення податків не сприятиме зростанню економіки. Мета цього законопроекту - не зростання економіки. Мета цього законопроекту банальна - додаткові кошти на соціальні потреби та затикання дірок у соціальній економічній сфері. Ці дірки виникли внаслідок економічної кризи, пандемії. Потрібно шукати баланс інтересів", - сказав Фесенко, додавши, що в Україні й зниження податків не гарантує зростання економіки.

Повний текст статті читайте на сайті УНІАН.