Вітчизняний ПТРК другого покоління "Корсар" / "Український мілітарний портал"

У даний час КП УПС "Арсенал" (казенне підприємство спеціального приладобудування "Арсенал") розробляє аванпроект інфрачервоної (ІЧ) головки самонаведення (ГСН) для високомобільного ПТРК III покоління.

Про це стало відомо під час Міжнародної науково-технічної конференції, яка проходила у Львові 17-18 травня на базі Національної академії сухопутних військ імені гетьмана Петра Сагайдачного, повідомляє "Український мілітарний портал".

Читайте такожВ Україні завершилися фінальні випробування ракетного комплексу "Скіф" (фото, відео)

Відео дня

Зазначається, що відсутність ГСН для ПТРК виключає розробку ракетних комплексів III покоління, адже інші елементи у нас виробляються серійно і використовуються на вітчизняних ракетних комплексах ІІ покоління.

Таким чином, провівши аналіз аналогів ПТРК, передбачено технічне завдання для КП УПС "Арсенал" на аванпроект з дальністю захоплення і автосопровождением до типової цілі (танка Т-72) від 5 км.

Отримані в ході аванпроекту схемо-технічні рішення конструкції ГСН ПТРК будуть випробувані і реалізовані в рамках дослідно-конструкторської роботи. яка буде проведено протягом найближчих 3-4 років і закінчиться виготовленням 2-3 досвідчених зразків для подальших випробувань.

Схема ракеты комплекса III поколения Javelin / "Український мілітарний портал"

Протитанкові ракетні комплекси III покоління - це ракетні комплекси в яких ракета наводиться на ціль в автоматичному режимі. Завдання оператора в таких комплексах - прицілитися і вистрілити, після чого можна залишити позицію. Здійснюється це шляхом використання в ракеті головки самонаведення, яка шукає мета і вражає її.

ПТРК з таким способом наведення з'явилися наприкінці 1990-х років, перший представник цих комплексів - американський FGM-148 Javelin виробництва американських підприємств Raytheon і Lockheed Martin.