Будівельний ринок вже багато років страждає від корупції та корупціонерів / фото УНІАН

Українці змушені переплачувати за житло через корупцію у дозвільній сфері та завданням нової влади має бути позбавлення галузі від людей, які перетворили її в джерело тіньового заробітку.

Про це заявив екс-міністр ЖКГ України Олексій Кучеренко, коментуючи дій «смотрящих», які збирають «данину» з будівельників за узгодження різної документації, повідомляє Inpress.ua.

«Корупційна складова, безумовно, впливає на ціну квадратного метра для кінцевих покупців. В залежності від міста, від категорії та місця забудови, мова йде про різні «тарифи». Думаю, що в Києві в деяких місцях корупційна складова доходить до 100-150 доларів за квадратний метр. Це дуже сильно впливає і на продажну ціну, і на прибутковість інвестора», - зазначив він.

Відео дня

Експерт визнав, що будівельний ринок вже багато років страждає від корупції та корупціонерів. Зокрема, від інституту «смотрящих», без яких неможливо нічого побудувати або ввести в експлуатацію. Водночас він переконаний, що уряду цілком під силу ліквідувати цей «інститут».

«Це реально, але для цього потрібно, щоб повноцінно запрацювала Служба безпеки і прокуратура, які насправді і самі перетворилися на таких «смотрящих». «Смотрящі» здійснюють нагляд за «смотрящими».... Тому президенту потрібно, в першу чергу, саме там навести порядок... Ми ж не можемо допустити що б «смотрящі» і далі кришували будівельний бізнес», - зазначив він.

Верхівкою корупційної піраміди ЗМІ називають братів Юрія та Олексія Горових, про яких було відомо ще за часів Януковича та Азарова. Навіть колишній генпрокурор Юрій Луценко під час наради з питань реформування сфери містобудування прямим текстом називав їх імена, як «рєшал». Експерт не розуміє, чому, знаючи конкретні прізвища, держава роками нічого не може вдіяти з існуванням подібних людей.

«Колишній Генпрокурор Луценка, знаючи прізвища, не розібрався, не довів і не посадив. Невже складно зловити на хабарі, простежити конкретний ланцюжок в тому ж місті герої Києві? Це просто смішно. Навіть приїжджав до Одеси (Луценка, - Ред.), когось знімав, призначав, а кого він в результаті призначив? Просто перенаправив фінансові потоки. І це питання не стільки до Юрія Луценка, скільки до нової влади і нового Генпрокурора», - заявив колишній міністр.

Читайте такожОбшуки у Столара пов'язані з розкраданням коштів на проекті будівництва Окружної дороги

Крім того, експерт обурений нерішучістю влади в питанні очищення столиці від корупційного впливу таких людей як Вадим Столар.

«З того, що писалося в ЗМІ, відомо, що ця людина впливає або, принаймні, впливала на будівельний ринок. Питання до того ж прем'єра Гончарука, коли він давав згоду на звільнення Кличка, то прямо згадав прізвище Столара як «господаря» Києва, - вже три місяці минуло, можна за три місяці хоч щось довести, факти якісь підготувати, передати кудись справи або це в черговий раз поговорили і все?», - обурений він.

Екс-міністр також вважає, що є прямий зв'язок між існуванням інституту «смотрящих» і безкарністю нечесних забудовників. При цьому, на його думку, саме корупція розкладає ринок.

«В Україні склалася схема, яка нікого захистити не може, ні покупців житла, ні будівельників... Я впевнений, що девелопери дуже хотіли б працювати в білу, працювати спокійно, прозоро, мати свою стійку маржу. І я не думаю, що девелопери дуже люблять того ж Столара, Горових, ще когось з цих «регуляторів», вони давно хотіли б скинути це ярмо. Але їм нав'язують це ярмо і по іншому не виходить – вони змушені грати за загальними правилами. І я не бачу поки що реальних змін у створенні прозорих правил на цьому ринку», - визнав він.

Кучеренко також не очікує зрушень у результаті проведення нового конкурсу на посаду голови ДАБІ.

«Всі конкурси, переважно, це профанація. Кого не візьміть, вони всі проходили конкурси... Справа не в конкурсі, справа в тому, що коли будь-який конкурсант потрапляє в корумповане середовище, він буде грати за правилами цього середовища, або вилетить кулею. Насправді, починати потрібно не з конкурсів, а з реально нульової толерантності до корупції. А це питання моральності і відповідальності вищих ешелонів влади», - переконаний експерт.