Ілюстрація REUTERS

Група народних депутатів України пропонує Верховній Раді ввести принцип технологічної нейтральності для роботи в радіочастотному спектрі і дозволити мобільним операторам спільне користування радіочастотним ресурсом (РЧР).

Читайте такожПрезидент підписав указ про вивільнення радіочастот для 3G та 4G

Згідно з текстом законопроекту №1086 від 29 серпня 2019 року, оприлюдненого на сайті парламенту, передбачається запровадження принципу технологічної нейтральності, згідно з яким оператори зв'язку можуть користуватися смугами радіочастот, зазначеними в ліцензії, без обмеження щодо застосування конкретних радіотехнологій, визначених для цих смуг радіочастот, за умови забезпечення електромагнітної сумісності.

Відео дня

Редакція законопроекту про радіочастотний ресурс також дозволяє операторам спільно використовувати РЧР з метою прискорення розгортання мереж, збільшення їх території покриття і підвищення якості послуг.

Вельми істотною зміною є встановлення на законодавчому рівні вимоги ліцензування смуг радіочастот для впровадження мобільного зв'язку на умовах аукціону з попередньою кваліфікацією учасників, крім ліцензування за результатами проведення перерозподілу радіочастот.

Крім цього, законопроект встановлює норму щодо обов'язкової присутності міжнародного ідентифікатора (IMEI код) продаваного термінального обладнання в Реєстрі IMEI-кодів, як дозволеного або тимчасово дозволеного до обслуговування (крім випадків, коли його відсутність ініційована користувачем через крадіжки або втрати).

Відсутність коду IMEI у базі IMEI згідно з даним законопроектом визнається істотним недоліком термінального обладнання, а споживач протягом 60 днів з моменту придбання такого товару має право за своїм вибором вимагати від продавця або повернення сплачених за нього коштів або заміни товару на такий же або аналогічний, з числа наявних у продавця.

Крім того, законопроект передбачає збільшення штрафів за порушення умов та правил діяльності у сфері користування РЧР у три рази (від 300 до 600 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян), а також встановлює відповідальність фізосіб-підприємців за порушення відповідних норм.

Штрафи за використання не дозволених (заборонених) в Україні радіоелектронних засобів та користування РЧР без належного присвоєння радіочастоти, ліцензії або з порушенням правил – збільшуються в 25 разів (від 500 до 1250 неоподатковуваних мінімумів для громадян і від 1250 до 2500 неоподаткованих мінімумів, для посадових осіб та громадян-суб'єктів господарської діяльності).

Законопроект також передбачає введення поняття "ефективного використання радіочастотного ресурсу", тобто дотримання встановлених рівнів ефективності використання РЧР для відповідних радіотехнологій.

За організацію проведення досліджень та вироблення рекомендацій щодо ефективного використання РЧР, а також за встановлення рівнів ефективності використання РЧР для відповідних радіотехнологій (за участю національного регулятора), на думку авторів законопроекту, повинна відповідати Державна служба спеціального зв'язку та захисту інформації.

Держспецзв'язку також призначається відповідальною за розробку Плану конверсії радіочастотного ресурсу України.

Законопроектом передбачено скорочення переліку документів до заяви про видачу ліцензії на користування РЧР, а також скорочення строків розгляду цих документів та виконання всіх необхідних дій до прийняття рішення про видачу ліцензії.

Автори законопроекту зазначають, що аналогічний документ подавався до розгляду Верховною Радою восьмого скликання, але так і не був прийнятий.

Як повідомляв УНІАН, у серпні найбільші в Україні оператори мобільного зв'язку «Київстар», «Vodafone Україна» і lifecell домовилися про перерозподіл радіочастотного ресурсу (РЧР) в діапазоні 900 МГц.