Крім нафтопереробки зупиниться нафтовидобуток й низка суміжних галузей / REUTERS

Без прийняття законопроекту № 4098" про внесення змін до Податкового кодексу України щодо збалансованості ставок акцизного податку на паливо", яким передбачається зрівнювання ставок акцизу на знижений газ і бензин, Українська нафтопереробна галузь найближчим часом буде змушена зупинитися, а за нею зупиниться нафтовидобуток й низка суміжних галузей.

Читайте такожВ Українській енергетичній асоціації пояснили важливість прийняття законопроекту про зрівнювання ставок акцизу на паливо

Про це в ході круглого столу на тему: "Ринок нафтопродуктів України, загрози та перспективи розвитку" повідомив перший заступник голови правління "Укртатнафта" Руслан Ляпка.

Відео дня

"Цей законопроект не про підтримку або розвиток нафтопереробки, а про її порятунок... ми спільно з "Укргазивдобуванням" порахували, що якщо місткість ринку бензину впаде до рівня 1,6 мільйона тонн, то або Шебелинський ГПЗ, або Кременчуцький НПЗ змушені будуть зупинитися", - сказав Ляпка.

За його словами, зупинка нафтопереробки вдарить і по нафтовидобутку і по інших суміжних галузях.

"За цим підуть скорочення співробітників, падіння видобутку вуглеводнів, оскільки видобувним компаніям буде нікуди поставляти свою продукцію на переробку. Ця ланцюгова реакція торкнеться всіх суміжних галузей. Йдеться про порятунок низки галузей української економіки", - сказав він.

На уточнююче питання про те, коли українські заводи почнуть зупинятися при збереженні поточної ситуації, він повідомив, що, за розрахунками компанії, приблизно через один рік.

Що цьому передувало

  • 16 вересня у Верховній Раді був зареєстрований законопроект № 4098 "Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо збалансованості ставок акцизного податку на паливо", який дозволить істотно знизити ціни на бензин.
  • Документом знижуються акцизи для бензину з 213 євро за тонну до 139,5 євро, для дизеля – так і залишається 139,5 євро за тонну, а для автомобільного газу акциз з 52 євро за тонну підвищується до 139,5 євро.
  • Цю законодавчу ініціативу підтримують всі вітчизняні нафтопереробники, включаючи Державний Шебелинський ДПЗ "Укргазвидобування".
  • За даними Державної митної служби, Україна в січні-серпні 2020 року скоротила валютні витрати на імпорт нафтопродуктів на третину - до 2,19 мільярда доларів. Поставки нафтопродуктів з Росії становили 839 мільйонів доларів, або 38,2% від витрат на імпорт нафтопродуктів, з Білорусі – 712,5 мільйона доларів (32,5%), з Литви – 268,8 мільйона доларів (12,3%).

Довідка УНІАН.

  • Згідно з рішенням Ради національної безпеки і оборони від 2 грудня 2019 року, до 1 липня 2020 року Кабінет Міністрів України мав забезпечити опрацювання питання і прийняти рішення про диверсифікацію джерел і маршрутів поставок нафти, нафтопродуктів, природного і скрапленого газу, вугілля антрацитових марок, пщо передбачає поставки з одного джерела не більше 30% від загальних обсягів поставок. Цього так і не сталося.