Росія контролює українські водні шляхи в Азовському і Чорному морях / фото ua.depositphotos.com

Щонайменше 100 торгових іноземних суден і понад 1000 моряків-членів екіпажів цих суден – залишаються заблокованими в українських портах. 

Як пише Голос Америки, про це повідомила Міжнародна морська організація (ІМО), яка є підрозділом ООН і регулює міжнародне торговельне судноплавство.

Відзначається, що у екіпажів закінчуються запаси продовольства. 

Відео дня

Іноземні судна виявилися замкненими в портах України через розв'язану Росією війну і блокаду українських портів російським ВМФ. Зараз всі українські водні шляхи в Азовському і Чорному морях знаходяться під контролем Росії.

У період з 24 лютого біля узбережжя України снарядами були вражені п'ять торгових суден. За повідомленнями служб морського судноплавства, одне з них затонуло; двоє моряків загинули. 

ООН закликає створити безпечні морські коридори, щоб іноземні торгові судна могли вийти з акваторії Чорного моря в нейтральні води без ризику для життя екіпажів.

"Секретаріат ІМО працює як з Україною, так і з Росією, над створенням таких коридорів, проте в цей час ризики безпеки виключають можливість виходу суден з портів України", – заявив представник IMO. 

Вас також можуть зацікавити новини: