КСУ продовжує розгляд питання законності розпуску ВР / фото УНІАН

До Адміністрації президента України та Конституційного суду досі не надійшли документи від Верховної Ради щодо існування в парламенті коаліції.

Як повідомили УНІАН у прес-службі глави держави, про це заявив представник президента у Конституційному суді Федір Веніславський.

"Наразі ні в Адміністрації президента України, ні в Конституційному суді немає офіційної інформації про наявність у складі фракцій партій "Блок Петра Порошенка" та "Народний фронт" більшості від конституційного складу Верховної Ради", - наголосив Веніславський.

Відео дня

Читайте такожЛідером в рейтингу партій в Україні залишається “Слуга народу” - опитування

За його словами, на офіційний запит від 5 червня на ім’я голови Верховної Ради Андрія Парубія щодо персонального складу цих фракцій надійшла "формальна відписка" про велику завантаженість апарату ВР і неможливість найближчим часом надати відповідь. Цей запит подавався через розгляд у КСУ подання 62 народних депутатів щодо відповідності Конституції указу президента № 303/2019 про дострокове припинення повноважень Верховної Ради та призначення позачергових виборів.

"Що стосується заяв голови ВР Андрія Парубія про начебто надання необхідних документів, то жодних нових доказів, які б засвідчили існування коаліції, він не пред’явив. Він надав лише список коаліції станом на 27 листопада 2014 року і список членів двох фракцій – "ББП" та "НФ" станом на 14 квітня 2016 року, які ми під сумнів не ставимо і які є в матеріалах справи. Проте інформацію про персональний склад фракцій "БПП" та "НФ" з 29 березня 2016-го (коли фракція Радикальної партії Олега Ляшка остаточно заявила про вихід з коаліції) до 13 квітня 2016 року, коли нібито була утворена нова коаліція, голова Верховної Ради України не надав. Так само він не надав інформації про персональний склад цих двох фракцій станом на 2019 рік", – зауважив Веніславський.

"Отже, останні заяви Андрія Парубія – це загальновідома та застаріла інформація, яка не має жодного значення для розгляду справи та рішення Конституційного суду в ній", - резюмував представник президента в КС.

Як повідомляв УНІАН, 17 травня фракція "Народний фронт" заявила про вихід з коаліції. Парубій оголосив про припинення діяльності коаліції в парламенті.

Згідно із законодавством, після оголошення про відсутність коаліції фракції можуть протягом 30 днів домовитися про створення нової. Якщо коаліція не створена, президент має право оголосити про розпуск парламенту і призначити дострокові вибори. Однак за півроку до чергових парламентських виборів, які цього року заплановані на 27 жовтня, законодавством встановлено мораторій на достроковий розпуск Верховної Ради.

21 травня президент Володимир Зеленський підписав указ про дострокове припинення повноважень ВР та призначення позачергових виборів на 21 липня.

24 травня представники "Народного фронту" внесли до Конституційного суду подання, яким просять визнати неконституційним указ щодо розпуску Верховної Ради.

6 червня Парубій заявив, що у складі коаліції до виходу фракції "Народний фронт" було 227 народних депутатів.

11 червня Велика палата Конституційного суду почала слухання у справі за поданням депутатів щодо указу президента про дострокове припинення повноважень парламенту. У суді виступив Зеленський, який висловив сподівання, що Конституційний суд ухвалить рішення, за яке "не буде соромно". Також суд заслухав аргументи представника президента і народних депутатів. Після цього Велика палата Конституційного суду перейшла до закритої частини пленарних слухань у справі.