Ілюстрація REUTERS

Партія "Слуга народу", згідно з дослідженням електоральних настроїв виборців, збільшила рейтинг підтримки до 48,5%.

Про це свідчать передані агентству УНІАН результати опитування, проведеного Київським міжнародним інститутом соціології.

Згідно з результатами, 65,9% респондентів точно або скоріше збираються голосувати на позачергових парламентських виборах 21 липня, у тому числі 48,8% точно збираються голосувати.

Відео дня

Серед усіх респондентів, які точно або скоріше збираються голосувати, відповіді розподілилися таким чином: партію "Слуга народу" готові підтримати 37,8% опитаних, партію "Опозиційна платформа – За життя" - 11%, партію "Європейська солідарність" - 7,2%, ВО "Батьківщина" - 4,8%, партію "Голос" - 3,4%.

Читайте такожПолітологи пояснили, чому результати виборів до ВР можуть бути непередбачуваними

При цьому партію "Сила і честь" підтримують 2,5% респондентів, "Опозиційний блок - Партія миру та розвитку" - 2%.

Якщо розрахувати відсотки по відношенню до тих, хто визначився (саме ці показники найближчі до можливих результатів виборів), то, заявляють соціологи, зараз пройти до парламенту найбільші шанси мають чотири партії: "Слуга народу" (48,5%), "Опозиційна платформа – За життя" - 14,1%, "Європейська солідарність" - 9,2%, "Батьківщина" - 6,2%.

Ці політичні сили долають 5-відсотковий бар’єр і впевнено проходять до Верховної Ради.

Інші політичні сили набирають менше прохідного бар’єру: "Голос" - 4,4%, "Сила і честь" - 4,1%, "Опозиційний блок - Партія миру та розвитку" - 2,5%, Радикальна партія – 2,4%, "Українська стратегія Гройсмана" - 2,3%.

Інші політичні сили отримують менше 2% голосів респондентів.

Опитування проводилось з 25 червня по 7 липня. Методом особистого інтерв'ю було опитано 2 тис. 4 респонденти, що проживають у 129 населених пунктах в усіх регіонах України (крім Криму) за 3-ступеневою стохастичною вибіркою з квотним відбором на останньому ступені, що репрезентативна для населення України віком від 18 років.

У Луганській і Донецькій областях опитування проводилося тільки на території, що контролюється українською владою.

Статистична похибка вибірки (з імовірністю 0,95 і за дизайн–ефекту 1,5) не перевищує: 3,3% для показників близьких до 50%, 2,8% - для показників близьких до 25%, 2,0% - для показників близьких до 10%, 1,4% - для показників близьких до 5%.