Столиця кілька днів оповита смогом / фото УНІАН

Кілька днів поспіль Київ оповитий смогом. У ЗМІ та соціальних мережах також з'являлася інформація про те, що концентрація чадного газу над Україною – одна з найвищих у світі. Між експертами розгорілися суперечки про те, наскільки небезпечна подібна концентрація шкідливих речовин для організму людей.

Дипломований нутриціолог ірландського Institute of Health Sciences, засновник школи правильного харчування Софія Рожко розповіла про те, як слід змінити харчування під час таких погодних умов.

Читайте такожЗабруднене повітря в Україні: поради експерта, як захиститися

Відео дня

Якщо ви перебуваєте на території, оповитій смогом, ось кілька простих порад, які варто застосувати:

1. Більше пити - по 200-300 мл води щогодини: це може бути звичайна вода або вода з лимоном. Можна також вживати чай на основі трав. 

2. Необхідно скоротити вживання кофеїну. Кава - не більше двох порцій на день, стежте і за кількістю випитого зеленого та чорного чаю, що містять кофеїн. Останній підвищує тривожність, що може викликати безсоння і зниження імунітету.

3. Вживайте щонайменше 500 г овочів на день -розділіть їх на 2-3 порції і вживайте протягом всього дня. Овочі корисні не тільки для перетравлення їжі, але й для кишкової флори. А флора впливає на наше самопочуття та імунітет організму.

4. Додайте антиоксиданти - вонивпливають на оновлення складу і підтримку функціональних властивостей біомембран, енергетичних процесів, клітинного поділу, синтезу біологічно активних речовин, внутрішньоклітинної сигналізації.

Антиоксиданти у великих кількостях містяться в зелені, чорносливі, свіжих ягодах і фруктах, особливо темних, також в куркумі.

5. Скоротіть продукти, які пройшли інтенсивний процес обробки. Це - смажене м'ясо або риба, особливо та, на якій утворюється скориночка. Утворення золотистої скоринки говорить про те, що в м'ясі присутні продукти глікірування, які чинять додаткове навантаження на наш організм.

Глікірування - реакція між поновлюючими вуглеводи (глюкоза, фруктоза й ін) та вільними аміногрупами білків, ліпідів і нуклеїнових кислот живого організму, що протікає без участі ферментів.

Як повідомляв УНІАН, жовтень приніс у Київ не тільки бабине літо, а й осінній смог. Вже кілька днів у столиці фіксують високий рівень забруднення повітря. Жителі столиці викладають у соцмережі відео і фото затягнутого імлою міста.