Медреформа, яка зачиняє десятки лікарень по всій країні, набирає обертів. Якщо раніше про масові закриття лише говорили, то з 1 квітня усі медичні заклади, які не підпадають під фінансування Національної служби здоров’я, фактично припиняють своє існування.

Про це йдеться у сюжеті програми «Гроші».

Читайте такожУ МОЗ розповіли, що гальмує медреформу в Україні (відео)

Так, журналісти дізналися, що в Київському міському консультативно-діагностичному центрі на службу здоров’я виділили на 9 місяців лише 7 мільйонів гривень. В той час як у 2018 році виділяли 55 мільйонів, а у 2019 році - взагалі 65 мільйонів гривень.

Якщо поділити 7 мільйонів гривень на 300 працівників, то заробітна плата буде 2,2 тисячі гривень, або треба буде скорочувати на 80% штат.

«Я вважаю, що хочуть максимально довести до банкротства медичні заклади, зменшити їх кількість по Україні, викупити за три копійки ці заклади, в яких вже буде все готове», - ділиться думками рентгенолог Олексій.

І найгірші підозри медиків мають все більше підтверджень, кажуть журналісти.

Зокрема, київська влада вже розсилає до медустанов документ, в якому чиновники просять надати інформацію про те, скільки персоналу звільнено у березні, та скільки планується звільнити у квітні та травні.

«Ми прийшли 31 березня на роботу, а ввечері нам сказали писати відпустку за свій рахунок», - розповідає голова профспілки фізіотерапевтичної поліклініки Оксана Беляева. За її словам, з 1 квітня установу позбавили фінансування.

А деякі клініки, за словами розслідувачів, взагалі почали закривати, як наприклад фізіотерапевтичну поліклініку в центрі Києва.