На думку видання, боротьба з курінням повинна вестися професіоналами та в діалозі з усіма зацікавленими сторонами

«Лобізм у гіршому сенсі цього слова, маніпуляції, бездоказові звинувачення, методи тиску й елементарна некомпетентність - «найкращі» засоби для порятунку здоров'я нації», - пише видання Delo.ua в статті «ГО "Життя": активісти рятують наше здоров'я або заробляють гроші?»

Публікація присвячена інтерв'ю виконавчого директора антитютюнової ГО «Життя» Лілії Олефір, яка заявила, що в парламенті є лобісти тютюнової галузі і що, незважаючи на це, цій організації вдалося одночасно збільшити надходження в бюджет від акцизів на тютюнову продукцію та знизити рівень куріння в Україні.

Читайте також74% українців вважають куріння найбільшою соціальною проблемою - дослідження

Відео дня

«Зусиллями цієї організації укорінилася теза про те, що якщо хтось не згоден з її ініціативами щодо обмеження тютюнової галузі, той цією галуззю куплений. Ця теза звучить так часто, що на її тлі потопає питання про те, а що робити, якщо ці ініціативи безглузді, неефективні, необгрунтовані або як мінімум спірні», - пише видання.

Воно зазначає, що, за словами Олефір, поширення щоденного куріння в Україні становить 20% - саме таке поширення спостерігається і в країнах ЄС. «Тобто в Євросоюзі, як відомо, і акцизи вищі, і ціни на сигарети вищі, і де-не-де більше обмежень, але курять європейці не менше за українців чи українці курять як європейці? Значить, всіх можна привітати й розійтися по домівках, правильно?», - зазначають журналісти.

При цьому, за даними Delo.ua, боротьба з легальними виробниками підвищеннями акцизів і впровадженням нових обмежень на споживання і торгівлю призвела до того, що рівень контрабанди й контрафакту досяг 7% всього ринку, а додаткові надходження від акцизів у 2019 році зросли не на 14 млрд грн, як очікувалося, а на 0,009%.

«Вже давно помічено, що ГО «Життя» активно бореться саме з легальними тютюновими компаніями, але не помічає контрабандистів й контрафактників (не продукує закони, спрямовані проти них, не проводить акції та перфоманси)», - йдеться в статті.

На думку видання, боротьба з курінням, як і зі шкідливими викидами в атмосферу, смертністю на автомобільних дорогах, алкоголізмом і коронавірусом повинна вестися професіоналами та в діалозі з усіма зацікавленими сторонами.