У КШЕ розповіли про спалах коронавірусу влітку / УНІАН

Керівник Центру економіки охорони здоров’я Київської школи економіки (KSE) Юрій Ганиченко не виключає спалаху захворюваності на COVID-19 в Україні в середині літа за умови появи «індійського» або збільшення присутності «британського» та «південноафриканського» штамів коронавірусу.

Як передає кореспондент УНІАН, про це він повідомив під час онлайн-презентації результатів аналізу поточної ситуації та моделювання сценаріїв поширення захворювання COVID-19.

За його словами, в Україні продовжується спад захворюваності на COVID-19, зокрема, добова кількість госпіталізацій – кожен день найнижча у 2021 році.

Відео дня

Читайте такожУ Києві біля будівлі МВЦ знову утворилася величезна черга на вакцинацію (фото)«Темпи спадання стабільно високі – мінус 25% на тиждень», - зауважив він.

Ганиченко зазначив, що добова смертність вийшла на найнижчі показники 2021 року - зараз 62 особи на добу.

Водночас, за словами аналітика, зберігаються зовнішні ризики, які можуть призвести до спалаху захворюваності в Україні.

«Ті зовнішні загрози, які ми бачимо у Великій Британії, де почалося зростання (захворюваності на COVID-19 – УНІАН), навіть з рівнем вакцинації більше 60% дорослого населення принаймні однією дозою, є абсолютно актуальними для України. Зростання в Україні можливе навіть в середині літа за умови приходу в Україну «індійського» варіанту або збільшення присутності вже існуючих варіантів коронавірусу – «британського» та «південноафриканського», - наголосив він.

За словами Ганиченка, ці зовнішні фактори можуть змінити тренд зі спадання до зростання в Україні.

«Поки що захворюваність в Україні рухається за «середнім» сценарієм Київської школи економіки, це означає до 55 тис. померлих від коронавірусу станом на кінець червня. Якщо бути більш точним – ми очікуємо до 53 тис. смертей на кінець першого півріччя 2021 року», - сказав він.

Аналітик прогнозує, що на наступний квартал один із найбільших факторів невизначеності, який буде впливати на подальші прогнози щодо захворюваності, – це присутність більш поширених варіантів коронавірусу.

Минулої доби в Україні було виявлено 1 тис. 188 нових випадків COVID-19.

За весь час пандемії в Україні на COVID-19 захворіли 2 млн 227 тис. 225 осіб, 2 млн 145 тис. 660 людей одужали, 51 тис. 902 померли. Проведено ПЛР-тестувань – 10 млн 603 тис. 856.