Дитячий лікар назвав спосіб уникнути переходу ГРВІ в пневмонію / фото ua.depositphotos.com

Відомий український лікар-педіатр Євген Комаровський розповів про найбільший страх всіх мам і бабусь – коли ГРВІ у дитини переходить в пневмонію. Він пояснив механізм розвитку пневмонії, який дасть зрозуміти, чого бояться.

Читайте такожCOVID-19 і школа: лікар розповів, як захистити дітей від вірусу

На своєму сайті Комаровський розповів, що таких механізмів - два. І один з них абсолютно не залежить від наших дій. Пов'язаний він з особливостями вірусу, який відразу ж потрапляє в бронхи або легені. Таке відбувається в разі вірусної пневмонії, але буває рідко.

Відео дня

Але найчастіше все трапляється за другим сценарієм. Починається ГРВІ з запалення верхніх дихальних шляхів, яке супроводжується підвищеним утворенням слизу — соплів і мокротиння. Плюс ми ще приймаємо відхаркувальні засоби, які збільшують кількість слизу в легенях.

"Головна причина пневмонії - це загусання слизу, що утворився в бронхах: слиз стає схожим на пластилін і перекриває просвіт бронхам. Коли це відбувається, в легенях порушується рух повітря, і там починають активно розмножуватися бактерії. Це і є головна причина розвитку запалення легенів", - зазначає доктор.

Значить, щоб уникнути запалення легенів при ГРВІ, треба не дати загуснути слизу. А для цього потрібно тепло одягнутися, забезпечити нормальні параметри повітря — температуру не вище 18 градусів і вологість не нижче 50%, багато пити теплої рідини, не приймати без прямої вказівки хорошого лікаря відхаркувальні засоби і тим більше муколітики.

"Якщо все це виконати і дотримуватися протягом хвороби, то запалення легенів в переважній більшості випадків вдасться уникнути. Отже, якщо батьки тепло одягли дитину, якщо в кімнаті прохолодно і волого, якщо дитина багато п'є (для цього можна і хороводи поводити, і вмовляння задіяти, і приз пообіцяти, і пограти), якщо батьки своєчасно і правильно реагують на підвищену температуру тіла, то все буде в порядку. Чому я роблю акцент на своєчасності? Тому що якщо в кімнаті або на вулиці спека, а у дитини 38,5, то миттєво все попересихає, а якщо чисто, прохолодно, волого, то можна бути і з цією температурою, і організм буде активно боротися", - написав лікар.

Загалом, якщо батьки знають класичні прийоми допомоги при ГРВІ, то саме мама і тато можуть на 99% позбавити свою дитину від пневмонії.

"І знову-таки я можу озвучити "рецепт", як забезпечити пневмонію: не давати пити, а їсть нехай побільше, надіти на дитину все, що налізе, і укрити ковдрою, в кімнаті тепло і душно, помити підлогу з хлорочкою, дати відхаркувальний засіб і щось антигістамінне, а заполірувати можна антибіотиком.  Ось тоді слиз гарантовано засохне, а запалення легенів виникне не просте, а стійке до випитих антибіотиків, з резистентними до них бактеріями.  І тоді будемо вже лікуватися уколами в лікарні", - зазначив Комаровський.

ГРВІ: новини за темою