18% українців задоволені проведенням медичної реформи.фото doktorfizik.com

Лише 18% українців задоволені проведенням медичної реформи.

Про це свідчать результати дослідження, проведеного соціологічною групою "Рейтинг".

«18% опитаних скоріше задоволені проведенням медичної реформи в Україні, 64% - скоріше незадоволені, 13% нічого не знають про це. Більшою мірою проведенням реформи задоволені молодь, більш забезпечені і ті, хто частіше відвідують сімейного лікаря», - сказано у прес-релізі за результатами опитування.

За даними опитування, 36% респондентів консультуються з лікарем або медичним спеціалістом із приводу стану свого здоров'я чи надання будь-яких рекомендацій щодо стану свого здоров'я рідше, ніж раз на рік, 15-18% – кожен рік або півроку, 13% – принаймні раз на 3 місяці і лише 8% користуються такою послугою щомісяця.

Читайте такожВ Україні продовжиться другий етап медреформи, помилки в розрахунках тарифів будуть виправлені

84% обрали свого сімейного лікаря і підписали з ним декларацію (їхня кількість за два роки зросла з 63% до 84%), 16% - ще не обрали лікаря. Найбільше тих, хто обрав свого терапевта серед старших, жінок та тих, хто частіше користується послугами лікарів. Ще не обрали – 16%.

Також опитування показало, що роботу Міністерства охорони здоров’я важливою для себе і родини вважають 74% респондентів, 19% вважають її не важливою.

Загалом довіра до центральних державних інституцій системи охорони дещо зросла, порівняно з попереднім місяцем. Міністерству охорони здоров`я довіряють 30%, не довіряють – 55%. Національній службі здоров`я України довіряють 20%, не довіряють – 38%.

Комiтету Верховної Ради з питань здоров`я нацiї, медичної допомоги та медичного страхування довіряють 14%, не довіряють – 51%.

Опитування проводилось серед населення України віком від 18 років і старші в усіх областях, крім тимчасово окупованих територій Криму та Донбасу. Вибірка репрезентативна за віком, статтю і типом поселення. Вибіркова сукупність в обох хвилях - по 2 тис. респондентів. Опитування проводилось методом особистого формалізованого інтерв’ю (face-to-face). Помилка репрезентативності дослідження з довірчою імовірністю 0,95 - не більше 2,2%.

Опитування проводилось у дві хвилі: перша - 14-19 липня 2020 р., друга - 15-25 серпня 2020 р.

Медична реформа в Україні: історія питання

  • Міністр охорони здоров'я Максим Степанов заявив, МОЗ не збирається згортати другий етап медичної реформи, а виправлятиме помилки у плануванні.
  • 4 травня президент Володимир Зеленський закликав міністра охорони здоров’я Максима Степанова, голову профільного комітету Верховної Ради Радуцького та головного санітарного лікаря Віктора Ляшка невідкладно запропонувати шляхи розв'язання проблем, які виникли через новий механізм фінансування в рамках другого етапу медичної реформи. За словами президента, через новий механізм фінансування може бути звільнено близько 50 тисяч медиків та закрито 332 лікарні по Україні. Майже тисяча лікарень отримає набагато менше грошей, ніж минулого року. Під загрозою опинились екстрена медична допомога, багатопрофільні лікарні, онкоцентри, госпіталі ветеранів, більшість дитячих лікарень, психіатрична та туберкульозна служби. Серед іншого, він зауважив, що обласні дитячі лікарні недоотримають майже 200 млн грн, а більшість протитуберкульозних лікарень і диспансерів - на межі закриття.
  • Прем’єр-міністр України Денис Шмигаль заявляє, що медична реформа триває і має бути завершена.