У травмпунктах люди повинні отримувати опомогу безкоштовно \ фото УНІАН

У травмпунктах пацієнти отримують безоплатну необхідну медичну допомогу і це передбачено програмою медичних гарантій.

Як передає кореспондент УНІАН, про це на брифінгу сказала заступниця голови Національної служби здоров’я Тетяна Бойко.

"У травмпункті лікарні пацієнт отримує безоплатну необхідну меддопомогу - це передбачено пакетом, що має назву "Медична допомога дорослим та дітям в амбулаторних умовах". Підкреслю, що цей пакет передбачає і безоплатну діагностику, у тому числі рентгенологічні, ендоскопічні, ультразвукові дослідження, виконання лікарями вузької спеціалізації, такими як хірург, ортопед-трамватолог, лікувальних процедур або малих хірургічних втручань", - зазначила Бойко.

За її словами, в травмпункті лікар після проведення огляду за необхідності виписує направлення до іншого лікаря-спеціаліста для обстеження та надає рекомендації щодо подальшого лікування чи реабілітації. Лікар самостійно приймає рішення про необхідність виписування електронних направлень пацієнту, а також їх кількості – це залежить від клінічної складової.

"Консультація вузьких спеціалістів, лікування в умовах одноденного стаціонару, лікування травм і подальша реабілітація пацієнтів, які не потребують госпіталізації, також передбачено амбулаторним пакетом", - підкреслила Бойко.

Читайте такожСімейних лікарів захотіли винагороджувати за високий темп вакцинації

В разі, якщо пацієнт не може самостійно пересуватися і самостійно дістатися до лікарні через свій стан – йдеться про випадки поранення, переломи, вивихи, важкі забої, травми голови - то треба телефонувати на номер 103 для отримання невідкладної медичної допомоги.

За словами заступниці голови НСЗУ, якщо людина не може рухатись, буде відправлено машину швидкої до травмованого.

"Пацієнт з травмою може розраховувати на безоплатну спеціалізовану допомогу, надану або амбулаторно, або в стаціонарі. Якщо людина з травмою потребує госпіталізації, то швидка доставить її в той заклад, що має контракт з НСЗУ за пакетами "Стаціонарна допомога дорослим та дітям без хірургічних втручань" або "Хірургічні операції дорослим та дітям у стаціонарних умовах". За цими медичними пакетами пацієнт отримує безоплатно такі види допомоги: інструментальні та лабораторні дослідження, медична допомога для полегшення, зняття чи усунення симптомів та проявів травматичного пошкодження, знеболення та медикаментозну терапію, хірургічні операції з забезпеченням анестезії, післяопераційний моніторинг, знеболення і подальшу медикаментозну терапію, цілодобовий лікарський та медсестринський догляд, реабілітацію в гострому періоді", - пояснила Бойко.

Вона зауважила, що відповідно до програми державних гарантій в тариф на медпослуги не включено вартість лікарських засобів, медвиробів та витратні матеріали, які забезпечуються у централізованому порядку і в рамках інших програм держбюджету.

Ендопротези суглобів включені в закупівлю за рахунок коштів дежбюджету також за іншою програмою.

Щодо конкретних випадків, наприклад, наявності стороннього тіла в оці пацієнт має звернутися у лікарню, де чергує необхідний спеціаліст.

"До якого саме, може підказати диспетчер швидкої допомоги за номером 103. Електронне направлення в такому випадку не потрібне. Лікарня на надання такої допомоги отримує кошти в межах амбулаторного пакету", - сказала Бойко.

За її словами, тариф НСЗУ покриває ендоскопічні операції в рамках пакету амбулаторної медичної допомоги, або хірургічної стаціонарної допомоги.

Вас також можуть зацікавити новини