Від варіанту "Омікрон" є певний позитив, вважає колишній очільник МОЗ / фото УНІАН, Владислав Мусієнко

Новий штам коронавірусу COVID-19 "Омікрон" витіснив агресивний варіант під назвою "Дельта", через який у захворілих виникало дуже багато ускладнень.

Людина, яка була двічі щеплена від коронавірусу, може природним шляхом отримати "бустерну дозу", перехворівши неагресивним "Омікроном", розповів лікар, колишній міністр охорони здоров’я Олег Мусій "Апострофу".

"…Добре, якщо можна так сказати, (що – Ред.) зараз прийшов штам "Омікрон", який витіснив агресивну "Дельту", яка викликала дуже багато ускладнень. За даними МОЗ, зараз знизилася кількість госпіталізацій, у п’ять разів знизилася смертність", – заявив співбесідник.

Відео дня

Екс-чиновник зазначив, що під час піку захворюваності на штам "Дельта" в Україні, який був кілька місяців тому, під час виявлення 25 тисяч захворілих на день антирекорд за кількістю померлих становив 800 осіб.

"…А зараз ми маємо понад 30 тисяч хворих і смертність – 150 випадків за день…", – додав медик.

За словами лікаря, така динаміка може бути пов’язана з тим, що багато українців перехворіли на коронавірус, і було проведено вакцинацію, завдяки якій люди отримали імунітет до COVID-19.

Мусій підкреслив, що будь-який імунітет, а особливо – природний, вберігає від агресивного перебігу коронавірусу.

Читайте такожУкраїні загрожує новий пік коронавірусу: в НАН назвали найімовірніші дати"…Саме тому з’явилася ідея з бустерною дозою, з додатковою дозою, якраз мається на увазі те, щоби не чекати, коли людина природним шляхом отримає цей імунітет. Хоча, якщо людина вже щеплена двома дозами, я не бачу особливих проблем, що "бустерна доза" буде отримана природньо, від того ж неагресивного "Омікрону"…", – додав колишній очільник МОЗ.

Раніше народний депутат, очільник комітету Верховної Ради зі здоров'я нації, медичної допомоги та медичного страхування Михайло Радуцький сказав, що "Омікрон" набагато гірший, аніж попередні штами коронавірусу, оскільки в разі зараження діти дуже важко хворіють.

Нагадаємо, пандемія коронавірусу розпочалася у березні 2020 року, в тому ж місяці влада України запровадила карантин. Пізніше низка компаній створили вакцини від коронавірусу. Вакцинація в Україні від коронавірусу стартувала наприкінці лютого 2021 року.

COVID-19 мутував, спочатку з'явився штам "Дельта", а пізніше – "Омікрон". Обидва ці штами коронавірусу виявлені в нашій країні. Станом на 31 січня штам "Омікрон" у державі знайшли у 20 областях.

Записатися на вакцинацію в Україні ви можете у свого сімейного лікаря або за телефоном контакт-центру МОЗ – 0 800 60 2019. Більше про вакцинацію ви можете дізнатися на сайті vaccination.covid19.gov.ua.

Вас також можуть зацікавити новини: