Що таке еротофобія і звідки вона з'являється / фото ua.depositphotos.com

Якщо максимально просто, еротофобія - це боязнь сексу. Причин може бути багато. Помилково вважається, що у чоловіків їх менше, але насправді менше про них тільки говорять.

Сексолог Ольга Невдах пояснила, як статеве виховання і загальна інформованість впливають на поведінку людей в ліжку. Експерт каже, що перший секс може вийти приємним, але до цього треба підготуватися. А також розтлумачує, чому чоловіча нелюбов до презервативів — це більше про психіку, а не про фізіологію, пише Onliner.by.

Отже, еротофобія в чоловічому випадку - складова синдрому тривожного очікування сексуальної невдачі. Все це призводить до втрати ерекції.

Відео дня

Подібна боязнь може виникнути на будь-якому етапі. Навіть при первинному порушенні, коли чоловік і жінка домовляються про рандеву.

Прояви жіночої еротофобії наступні: нездатність збудитися, нездатність отримати оргазм (науково називається аноргазмія), безпосередньо боязнь сексу як фізичної взаємодії.

Читайте такожЕксперти назвали 7 ознак того, що чоловік розлюбив

Причини жіночої еротофобії (в деяких випадках і чоловічий) перераховані нижче.

  • Статеве виховання. Вірніше, його відсутність. Підходить і хлопчикам, і дівчаткам, на жаль. Статеве виховання безпосередньо залежить від оточення батьків. Якщо рівень інформованості високий, табу виникають рідше. Інший визначальний компонент-місце, в якому дитина народилася або живе. Зрозуміло, що в мусульманських країнах з сексуальними темами все дуже строго.
  • Насильство. Тема, яка в нашому суспільстві піднімається-опускається-піднімається-опускається, але своєї серйозності не втрачає. Тут і домашнє насильство, і насильство в сім'ї, яке могла бачити дівчинка. Адже найчастіше батьки використовують секс як акт підпорядкування. Якщо дочка бачила щось подібне, зрозуміло, звідки у неї може виникнути еротофобія. Це вторгнення в особистий простір, це боляче, це принизливо.

Інший вид насильства - той, який підлітки переживають в компаніях. Сором, жах, біль і незрозуміло звідки взялося почуття провини. Неначе вони жертви, що спровокували ґвалтівника. Про це рідко говорять, бо соромно. Жертви подібного насильства не звертаються в міліцію, після можуть завести сім'ю і народити, але жити і ставитися до сексу як до брудного випробування, яке треба стоїчно витерпіти. Добре, якщо шляхом підвищення рівня інформованості ці жінки все ж звертаються до фахівця.

  • Хвороба. Чисто фізіологічний момент, який робить процес неприємним. Сухість, печіння, подразнення — подібні відчуття розвиваються в еротофобію.
  • Невдалі стосунки. Стосується обох статей. Якщо в попередніх відносинах секс сприймався виключно як фізіологічний акт без задоволення, без фантазії, без турботи про партнера. Коли типаж партнера повторюється з Разу в раз, людина, зрозуміло, не знає, як воно по-іншому.
  • Боязнь вагітності. У більшості випадків чоловіки голосують за секс без презерватива, говорячи про інший рівень відчуттів. Фахівці ж кажуть, що це чисто психологічний аспект. При відсутності підвищеної чутливості, відзначають вони, нинішні презервативи дозволяють середньостатистичному чоловікові відчувати приблизно ті ж відчуття. Стан можуть бути краще через адреналін, який провокує необхідність вчасно вийти. Страх не встигнути провокує спортивний азарт.

Вважається, що у жінок подібного спортивного інтересу немає. Якщо щось піде не так, наслідки безпосередньо позначаться на їх організмі.

  • Невдалий перший секс. Дуже поширений тригер. Так, незручність буде. Може, навіть деяке розчарування, але не початок еротофобії.

До слова, дослідження говорять: розмови про те, що буде боляче, які довго чує дівчинка, підсилюють неприємні відчуття під час дефлорації. Хоча насправді все не так і погано.

Запущена еротофобія може розвинути найрізноманітніші неприйняття: виду мереживної білизни, перегляду порнографії. Починаються тривожні синдроми: холонуть руки, потіють ноги, частішає дихання, виникає тахікардія.

Еротофобія традиційно виражається в небажанні сексу. Тому що немає розуміючи, що процес повинен приносити задоволення. Не тільки кінцеве - оргазм, але і проміжне — від процесу. Небажання сексу - це традиційні речі на кшталт "втомилася", "болить голова", відчуття порожнечі, безпорадності, неминучості. На рівні тілесних проявів це знову ж сухість, роздратування, печіння.

Одні з крайніх проявів еротофобії - панічні атаки: психіка захищається від неприємного процесу. Правда, у явища є і фізіологічні прояви (тахікардія, біль у грудях, пітливість, тремтіння рук, оніміння, озноб). Це може статися безпосередньо в процесі. Дівчина відчуває себе зобов'язаною і займається сексом без бажання. У підсумку вона може заплакати.

Ще одна неприємна крайність еротофобії - вагінізм (напружуються м'язи піхви і живота, виникає біль). В результаті замки закриваються.

Як це лікується? За допомогою лікарів. Психотерапевти, сексологи. Проблема комплексна, з нею треба працювати.

Вас так само можуть зацікавити новини