Використання сонцезахисного крему дає людям "помилкове відчуття безпеки" / колаж УНІАН, фото pixabay.com

Більшість людей не наносять достатньо сонцезахисного крему і не носять відповідний одяг, коли занадто довго перебувають на сонці. Згідно з новим дослідженням, цей продукт може викликати у них "помилкове відчуття безпеки".

Дослідження, нещодавно опубліковане в журналі Cancers, проливає більше світла на спостереження про те, що захворюваність меланомою та раком шкіри зростає у всьому світі, усупереч збільшенню використання сонцезахисних кремів - дивацтво, назване "парадоксом сонцезахисного крему". Про це пише Independent.

"Проблема в тому, що люди використовують сонцезахисний крем як "дозвіл" на засмагу. Люди думають, що вони захищені від раку шкіри, тому що використовують продукт, що продається для профілактики цього захворювання", - сказав співавтор дослідження Іван Литвинов із Університету Макгілла в Канаді.

Відео дня

В ході дослідження вчені виявили, що канадці, які живуть в провінціях з високим рівнем захворюваності меланомою - однією з найбільш агресивних форм раку шкіри, - частіше повідомляли про використання засобів захисту від сонця, краще знали про ризики для здоров'я, пов'язані з перебуванням на сонці, і частіше стежили за УФ-індексом.

В цілому вчені оцінили дані 22 фокус-груп, що охоплюють 95 жителів Атлантичної Канади.

Аналіз показав, що, попри повідомлення про більшу обізнаність і прагнення захиститися від сонця, люди в цих провінціях більше піддаються впливу сонця через вищі температури і схильності займатися активним відпочинком на свіжому повітрі.

В іншому опитуванні людей у Великій Британії дослідники виявили суперечливі докази того, що використання сонцезахисного крему несподівано пов'язане з більш ніж дворазовим збільшенням ризику розвитку раку шкіри.

"Ці сукупні результати свідчать про парадокс сонцезахисного крему, при якому люди з більш високим рівнем впливу сонця також схильні використовувати більше, але не достатню кількість сонцезахисного крему або інших сонцезахисних заходів, створюючи помилкове відчуття безпеки", - пояснив доктор Литвинов.

З огляду на цей парадокс сонцезахисного крему, вчені закликають вжити нових заходів, щоб усунути прогалини в знаннях в області захисту від сонця і профілактики раку шкіри.

"Сонцезахисний крем важливий, але він також є найменш ефективним способом захисту вашої шкіри в порівнянні з сонцезахисним одягом і уникненням Сонця. Люди можуть і повинні насолоджуватися відпочинком на природі, але не отримувати сонячних опіків і засмаги", - додав доктор Литвинов.

Заборона сонцезахисних кремів - новини

Як повідомляв УНІАН, у 2020 році тихоокеанська острівна держава Палау стала першою у світі країною, котра заборонила сонцезахисні креми, що шкідливі для коралів і морського середовища. Там заборонено носити з собою або продавати сонцезахисний крем, який містить будь-який з 10 хімічних інгредієнтів, характерних для таких кремів.

Роком пізніше влада Таїланду також оголосила війну сонцезахисним засобам, що містять один із чотирьох перерахованих компонентів. А тим, хто буде користуватися кремами від засмаги, загрожує солідний штраф. Це рішення пояснюють захистом унікальної природи королівства.

Вас також можуть зацікавити новини: